Jedanaesti po redu simpozij Mediteranski korijeni filozofije održat će se od 6. do 8. travnja 2017. u Splitu, u prostorijama Filozofskog fakulteta na Poljani kraljice Jelene 1/III (Peristil), a u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Mediteran je kolijevka zapadno-europske filozofije i znanosti i hebrejsko-kršćanske religijske tradicije s kojom udara temelje zapadno-europske kulture i civilizacije. Zapadna filozofija i znanost započinju svoj povijesni razvoj početkom 6. st. pr. Kr. upravo na istočnoj obali Mediterana, a da bi svoj vrhunac postigle u Ateni, jednom od središta antičkog Mediterana. Daljnji razvoj antičke filozofije, od helenizma do srednjovjekovlja također je sudbinski vezan za Mediteran. Stvaranje, sukobljavanje i međusobno prožimanje mediteranskih kultura, specifični mediteranski multikulturalizam dao je bitno obilježje daljnjem razvoju filozofije Zapada. Grčka i rimska antika, helenističko-rimsko naslijeđe, Bizant, orijentalne arapske tradicije, uz pečat nove islamske religije stapaju se u islamsko-arapsku srednjovjekovnu filozofiju, kulturu i civilizaciju. 

To su samo neke od početnih premisa i mogućih naputaka za tematiziranje sadržaja simpozija Mediteranski korijeni filozofije. Dakako ne i jedini. Sljedeći aspekt koji ulazi u tematski okvir simpozija odnosi se na utemeljenje hrvatske filozofije, koja se, kako u svojim početcima, tako i u najsjajnijim vrhuncima, korijeni u mediteranskom dijelu svojega višeregionalnoga kulturnog identiteta. Počam od Hermana Dalmatina, preko M. Marulića, pa do M. V. Ilirika, F. Petrića i R. Boškovića, da spomenemo samo najznamenitija imena. 

Treći sklop što ulazi u okvir teme simpozija odnosi se na interdisciplinarno promišljanje specifičnosti mediteranskog multikulturnog prostora koji je iznjedrio aktualne međucivilizacijske napetosti koje prijete globalnim sukobom civilizacija, ali otvaraju i mogućnosti dijaloga i pomirenja. S tim u svezi otvaraju se pitanja na koja bi ovaj simpozij mogao ponuditi odgovore:

 

  • Utječu li mediteranski korijeni filozofije na nastanak i razvoj suvremene filozofije Mediterana?
  • Filozofsko promišljanje mediteranskog multikulturalizma
  • Poticaji mediteranske filozofije za utemeljenje globalnog ethosa kao pretpostavke međucivilizacijskog dijaloga
  • Filozofija Mediterana kao globalizacijska paradigma

 

Molimo Vas da prijave za izlaganje na XI. Mediteranskim korijenima filozofije pošaljete elektroničkom ili redovitom poštom do 31. siječnja 2017. godine na adresu: mkf.ffst@gmail.com ili: Filozofski fakultet u Splitu, Odsjek za filozofiju, Sinjska 2, 21000 Split / za Mediteranske korijene filozofije.  

 

 

Cjeloviti poziv i prijavnica (na hrvatskom jeziku): /_news/39369/2017. MKF poziv. Hrvatski.doc

 

Call for application & application form (English): /_news/39369/2017. MKF poziv. English..doc   

Objavljeno: 29. 12. 2016. u 15:22
Jelena Novaković
Popis obavijesti