IN MEMORIAM: Frane Jakelić, prof....

Frane Jakelić, profesor pedagogije i psihologije, napustio nas je 29. 11. 2017. i tiho je ispraćen u krugu obitelji 1. 12. 2017.
Sin Marka i Tone, rođen je 3. 10. 1932. u Pakovu Selu. U Šibeniku je završio Učiteljsku školu. 1951. godine je maturirao i postao učitelj razredne nastave, a učiteljski posao predano je obavljao na području Dalmatinske zagore. Osim nastavničkog posla, i prije upisivanja studija, bio je predan i znanstvenom i stručnom radu te je iskazivao trajnu želju za napredovanjem u struci.

Diplomirao je na Studiju pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranivši rad o mogućnostima ostvarivanja profesionalne orijentacije u osnovnoj školi. Radio je u osnovnoj školi kao pedagog i direktor te je nastavio pedagoški znanstveno i stručno djelovati. Postavio je temelje za razvoj profesionalne orijentacije za što je dobio mnoge nagrade i priznanja.
Zaposlen je na Pedagoškoj akademiji u Splitu gdje je od 1973. do 1977. obnašao čelne dužnosti. Svojim je angažmanom značajno pridonio udruživanju Pedagoške akademije s Filozofskim fakultetom u Zadru i nastanku Nastavničkih studija u Splitu (1979.). Svoj nastavnički rad nastavio je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu te kao vanjski suradnik na Visokoj učiteljskoj školi u Splitu i ostavio neizbrisiv trag u osposobljavanju budućih učitelja i pedagoga.
U izdavaštvu Udruženja za profesionalnu orijentaciju Hrvatske objavio je dvije knjige: „Roditelji i izbor zanimanja njihove djece“ (1971.) te „Profesionalna orijentacija i mogućnost njenog ostvarivanja u osnovnoj školi“  (1966.) dok je u izdavaštvu Školske knjige osamdesetih godina objavio dva izdanja knjige „Odgoj u obitelji i izbor zanimanja (1983. i 1985.). Napisao je veći broj stručnih članaka, sudjelovao u uredništvima zbornika, bio glavni urednik časopisa Školski vjesnik. Bio je požrtvovan učitelj, pedagog i otac. Pamtit ćemo ga ponosni na to što je bio dio našeg života.

Objavljeno: 24. 12. 2017. u 13:15
Uređeno: 24. 12. 2017. u 13:22
Tonća Jukić
Popis obavijesti