Splitski Filozofski fakultet proslavio 10. rođendan

Splitski Filozofski fakultet proslavio 10. rođendan; Anđelinović: Uskoro ćete useliti u bolju kuću

Okrugli, deseti rođendan splitskog Filozofskog fakulteta, koji je u kratkom razdoblju postao respektabilna ustanova s čak 1256 studenata, bio je izvrsna prilika da se na prigodnoj svečanosti u petak oda priznanje najzaslužnijima što je Split dobio ovaj iznimno važan humanistički fakultet.

Tako su priznanja dobili prvi dekan Filozofskog, profesor emeritus Josip Milat, profesor emeritus Ivan Mimica, prof. dr. Šime Pilić, prof. dr. Slobodan Uzelac, prof. dr. Berislav Žarnić, te prof. dr. Ivan Pavić, tadašnji rektor Sveučilišta koji je jako poticao osnivanje ove sveučilišne sastavnice.

A kako je, rezimirajući povijest ove ustanove, istaknuo prof. dr. Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog, to su samo najzaslužniji za veliki uzlet ovog fakulteta koji je po gotovo svim kriterijima jedna od najuspješnijih sastavnica Sveučilišta u Splitu.

– Iako naš fakultet slavi tek deseti rođendan, valja napomenuti da se ove godine obilježava 70 godina od početka nastave na Visokoj pedagoškoj školi, čiji smo pravni sljednik. Tu su ustanovu, koja je nakon rata obrazovala učitelje, osnovali velikani poput Ivana Supeka i Vladimira Nazora – podsjetio je Jakir.

Trenutačno im je, kazao je, najveći problem što su raštrkani na čak šest lokacija, no prema riječima prof. dr. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta u Splitu, to bi se uskoro trebalo riješiti.

– Čim se studenti usele u zgradu “tri fakulteta”, studenti i profesori Filozofskog dobit će bolju, privremenu kuću. Uspjeli smo spriječiti da propadne građevinska dozvola za njihov objekt na Kampusu, a nadamo se da ćemo im, uz pomoć Grada Splita i Splićana, što prije izgraditi i novu zgradu – istaknuo je rektor, koji je ovom prigodom pohvalno govorio i o aktivnostima Rektorskog zbora...

Uz brojne goste, svečanosti na Filozofskom odazvao se i prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

On je naglasio kako su splitski i zagrebački Filozofski stožeri humanizma u Hrvatskoj te je pozvao na zajedništvo svih javnih sveučilišta.

Ovom prigodom predstavljena je i monografija “10 godina Filozofskog fakulteta”, Katalog izdanja, te dvobroj Zbornika radova.  

 

Diana Barbarić
Slobodna Dalmacija