Komemoracija za pokojnog profesora...

Pozivaju se svi koji su poznavali, voljeli i poštivali našeg prerano preminulog kolegu i profesora, filozofa, voditelja Centra za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti, prodekana za financije i poslovanje Filozofskog fakulteta
dr.sc. Berislava Žarnića
na komemorativnu sjednicu u njegovu čast, koja će se održati u petak, 2. lipnja 2017. u 14:00 sati u velikoj dvorani u Teslinoj 12.

Rođen 26. studenog 1959. godine u Tivtu (Boka Kotorska), odrastao u Makarskoj i u Splitu, studirao je i doktorirao 2000.-te godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Već 1995. uključuje se kao vanjski suradnik u rad Sveučilišta u Splitu te od samih početaka (2005.) sudjeluje u osnivanju Filozofskog fakulteta, na kojem kao stalni zaposlenik radi do posljednjeg dana u svojstvu profesora Logike, Filozofije odgoja, Filozofije znanosti i Logike i normativnosti, voditelja Centra za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti, te kao prodekan za financije i poslovanje.

Osim kroz nastavu i rad sa studentima, profesor Žarnić dao je značajan doprinos razvoju Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu između ostalog i kao član sveučilišnih savjetodavnih (Savjet Sveučilišta u Splitu, 2006.–2007.) i radnih tijela (inicijalno ECTS povjerenstvo, 2004.–2005.) te obavljajući prodekansku dužnost u pet mandata.
Zajedno s prof. Franjom Sokolićem (PMFST) i prof. Draganom Poljakom (FESB) utemeljio je 2012. interdisciplinarnu znanstvenu konferenciju Physics and Philosophy.

Kao istraživač i kao nastavnik prof. Žarnić djelovao je najviše unutar teorijskih okvira logike i filozofije odgoja. Unutar prve najveći je doprinos dao u deontičnoj logici baveći se normativnim sustavima te nemonotoničnom posljedicom praktičnoga zaključivanja. Filozofiji odgoja pridonio je opisom logičkog oblika filozofije odgoja i pedagogije te brigom o refleksivnoj pedagoškoj praksi.

Njegovo šire područje djelovanja obuhvaćalo je i filozofiju znanosti i filozofiju jezika te je unatoč preranoj smrti za sobom ostavio bogatu znanstvenu bibliografiju na engleskom i hrvatskom jeziku.

 

Objavljeno: 30. 5. 2017. u 10:03
Aleksandar Jakir
Popis obavijesti