O Centru

STUDIA MEDITERRANEA

pročelnica Centra
izv.prof.dr.sc. Marina Marasović-Alujević
Marina.Marasovic.Alujevic@ffst.hr

zamjenik pročelnika Centra
doc.dr.sc. Branko Kirigin
Branko.Kirigin@st.htnet.hr


Dokumenti
Obavijesti

Poštovani, pozivamo Vas na prijavu radova i sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

 

EUROPA REGIJA I MEDITERAN. KAMO IDE HRVATSKA?

 

koja će se u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije (Zagreb)

Filozofskog fakulteta (Split)

Pravnog fakulteta (Split)

i Instituta za migracije i narodnosti (Zagreb)

 

održati 23. listopada 2015. (petak) na Filozofskom fakultetu u Splitu

 

Držimo da u hrvatskim, kao i europskim raspravama nedostaje znanstveno utemeljenog povijesno-politološkog propitivanje pojmova regije i Mediterana.

 

Pojam regije je višedimenzionalan i može se odnositi na geografsko područje koje posjeduje snažan prirodan identitet i homogenost, na teritorij sa značajnim gospodarskim identitetom te na političko-upravnu jedinicu ili teritorij s posebnim kulturnim identitetom. Povijesno-kulturološka definicija, uzimajući u obzir geografske, kulturne i mentalne kriterije, za područje oko Sredozemnog mora koristi riječ Mediteran. Mediteran kao ishodište ne samo hrvatske, nego i europske kulture danas se u Hrvatskoj prije svega doživljava kao turistička destinacija, kao svojevrsni stil života, raspjevan i suncem obasjan, a sve manje - ako uopće - kao kulturno ishodište Europe i važna komponenta hrvatskog identiteta. Štoviše, Mediteran se danas spominje uglavnom u kontekstu zabrinjavajućih vijesti o brodovima prepunim ratnih i ekonomskih izbjeglica koji se po cijenu života pokušavaju domoći europskog kopna kao obećane zemlje sigurnosti i blagostanja.

Osim azila za izbjeglice i čvrste granice na jugoistoku Europe, može li Hrvatska danas, osobito u godinama koje su pred nama, odigrati i ulogu poveznice prije svega Srednje i Istočne Europe, ali i cjelokupne Europske unije s istočnim dijelom Mediterana, Malom Azijom i Bliskim istokom? U promišljanju mediteranske komponente hrvatske politike čini nam se važnom informirana rasprava o suvremenom politološkom diskursu u kojem se sve više tematizira i pojam regije i njena uloga unutar nacionalne države i Europske unije. Što su regije, što je njihova uloga danas u Europi?

 

Filozofski fakultet u Splitu, sa svojim mediteranskim interdisciplinarnim kulturološkim studijem u sklopu humanističkog poslijediplomskog studija, sa svojim centrom Studia Mediterranea i svojim redovitim međunarodnim znanstvenim skupom „Mediteranski korijeni filozofije“ čini se nadasve primjerenim mjestom za tematiziranje složenih pitanja o tome što su danas regije i koju ulogu bi Hrvatska mogla (i morala) igrati unutar europske mediteranske politike.

 

Namjera znanstvenog skupa je propitivanje koncepta regije na raznim europskim primjerima kao i otvorena rasprava o složenim izazovima pred kojima se Europa i Hrvatska nalaze u 21. stoljeću.

 

Cilj skupa je okupiti eminentne stručnjake u području politoloških i povijesnih znanosti za potrebe definiranja proaktivne politike Hrvatske kao članice EU u odnosu na aktualnu problematiku Mediterana. Potrebno je otvoreno raspraviti sljedeće teme:

 

  • Kako danas shvaćamo regionalne identitete u Europi?
  • Što označava pojam mediteranske orijentacije?
  • Što je Mediteran danas te u što se može/treba pretvoriti sutra?
  • Uloga Hrvatske unutar EU-a prema Mediteranu?
  • Pojam regije u političkom, kulturnom i svakodnevnom diskursu
  • Hrvatska i njezina mediteranska komponenta identiteta u prošlosti i danas
  • Geopolitička dimenzija Mediterana u Europi
  • Prisilne migracije, Mediteran i EU

 

Na skup su pozvani sveučilišni profesori i znanstvenici iz Hrvatske i drugih europskih i mediteranskih zemalja, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova RH, veleposlanici europskih i mediteranskih zemalja u RH i novinari. Konačni program konferencije bit će sastavljen po prijavi sudionika i poslan svim sudionicima.

 

Krajnji rok za prijavu izlaganja je 15. rujna 2015.

 

 

 

/_news/37041/Pozivno-pismo-Europa-regija-i-Mediteran.pdf

/_news/37041/Pravila citiranja (lektorirano) (1) (1).pdf

/_news/37041/Prijavni obrazacHR.pdf

Objavljeno: 3. 6. 2015. u 14:19
Uređeno: 3. 6. 2015. u 14:46
Anita Lunić
10. međunarodna znanstvena...

Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu će u svojstvu suorganizatora ugostiti 10.međunarodnu znanstvenu konferenciju o zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ekonomske i socijalne održivosti i okoliša (10th International Conference on Environmental, Cultural, Economic and Social Sustainability) koja će se održati od 22. do 24. siječnja 2014. u organizaciji International Institute for the Inclusive Museum (Kopenhagen, Danska) i izdavačke kuće Common Ground (Chicago, USA). Ova će konferencija okupiti znanstvenike iz cijeloga svijeta koji se bave područjem kulturne, ekonomske i socijalne održivosti te odgovornog planiranja.
Izlaganja će se odvijati na Medicinskom fakultetu u Splitu, Šoltanska 2.
Zainteresirani se mogu prijaviti još do 21. studenog. 2013., a studentima i nastavnicima Sveučilišta u Splitu omogućene su povoljnije kotizacije.
Za sve ostale informacije upućujemo na službenu web stranicu konferencije: http://onsustainability.com/the-conference
 
prof. dr. sc. Joško Božanić
prof. dr. sc. Marina Marasović-Alujević

Objavljeno: 23. 10. 2013. u 10:32
Uređeno: 23. 10. 2013. u 10:35
Administrator