Centar za integrativnu bioetiku

Repozitorij
Obavijesti
Simpozij "Nikola Visković: pravo...

Poštovani profesori i profesorice, kolege i kolegice,

u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku našeg Fakulteta, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatskog bioetičkog društva u petak i subotu (23. i 24. veljače) u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu održati će se simpozij "Nikola Visković: pravo - politika - bioetika".

Knjižicu sažetaka simpozija, plakat i kratki opis simpozija "Nikola Visković: pravo - politika - bioetika" možete pogledati u repozitoriju Centra za integrativnu bioetiku na stranicama našeg Fakulteta.  

 

Srdačan pozdrav

Josip Guč i Bruno Ćurko 

Objavljeno: 19. 2. 2018. u 10:58
Bruno Ćurko
Bio-skop: DERSU UZALA (Akira Kurosawa)

U četvrtak 18. siječnja u 17 sati održat će se edukativna projekcija filma *Dersu Uzala* japanskog redatelja Akire Kurosawe u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu pokraj Peristila (Poljana kraljice Jelene 1/III). Projekciju organiziraju Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatsko bioetičko društvo – podružnica Split. Radi se o prvom Kurosawinu filmu koji nije na japanskom jeziku (film je na ruskom) te istovremeno filmu koji je tog slavnog redatelja "digao iz mrtvih". Naime, nakon nekih prolaznih neuspjeha, Kurosawa je čak pokušao počiniti samoubojstvo. Dersu Uzala prvi je film kojeg je snimio nakon tog kriznog razdoblja, a oživljavanje posrnulog redatelja ovjenčano je Oscarom za najbolji strani film 1976. *Dersu Uzala* upravo je film o poštivanju života, suživotu čovjeka i prirode, svjetonazoru divljaka i civiliziranog čovjeka. Film se temelji na memoarima ruskog istraživača Vladimira Klavdieviča Arsenjeva, čija priča u Kurosawinoj adaptaciji ne obiluje samo prekrasnim prizorima sibirskih šuma i prostranstava, nego i mnogim simboličkim elementima koji potiču promišljanje čovjekova odnosa spram prirode. Ovaj je film, stoga, idealan za započinjanje onoga što ćemo od sada nazivati "Bio-skop" (kako se već zvala jedna sekcija 15. *Lošinjskih dana bioetike*). Ti događaji sadržavat će projekcije igranih i dokumentarnih filmova koji će biti popraćeni izlaganjem o nekim bioetičkim temama prisutnima u pojedinom filmu, a svakako i raspravama o njima. Ciljevi ovakvih događanja su sagledavanje različitih bioetičkih problema iz više perspektiva, promicanje ideja integrativne bioetike, ali prije svega osvještenje samih problema, odnosno osnaživanje bioetičkog senzibiliteta.

Objavljeno: 11. 1. 2018. u 00:09
Bruno Ćurko
Poziv na tribinu: AIDS: zdravstveni i...

Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatsko bioetičko društvo (podružnica Split) organiziraju tribinu naslovljenu »AIDS: zdravstveni i društveni problem«. Tribina će se održati u četvrtak 23. studenog u 17 sati, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu pokraj Peristila (Poljana kraljice Jelene 1/III).

Problem zaraze HIV-om, koji uzrokuje razornu bolest AIDS, zoran je primjer zdravstvenog problema koji lako prerasta u onaj društveni. Dok su načini zaraze i odvijanje same bolesti relativno poznati široj javnosti (premda to još uvijek nisu u zadovoljavajućoj mjeri), društveni aspekti zaraze i bolesti najčešće ostaju u prikrajku njezine svijesti. Prva reakcija često je stigmatizacija, čime se problem samo gura pod tepih. Međutim, već je minimalan obzir spram bližnjega dovoljan da osvijetli različite aspekte ovog problema: zdravstveni problem tada se osvještava kao društveni, što predstavlja prvi korak prema njegovu rješenju. Osvještavanjem različitih aspekata problema također se otvara više mogućih pristupa za njegovo prevladavanje. Stoga, cilj je ove tribine doprinijeti osvještavanju ovog gorućeg problema na pluriperspektivan način, ispitivajući ga s medicinskog i s društvenog aspekta, ali svakako i s aspekta zaraženih i oboljelih osoba, čijim problemima ovom prigodom želimo barem donekle doskočiti. Na tribini ćemo ukazati i na neke akcije koje se u našem gradu provode u svrhu borbe protiv AIDS-a, a uoči samog međunarodnog dana borbe protiv te bolesti (1. prosinca).


Izlaganja na tribini održat će:
- Marija Lončar (Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu),
- Nevenka Mardešić (udruga HELP),
- Pero Rizvan (Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije).

Svi zainteresirani pozvani su da prisustvuju zanimljivim izlaganjima i sudjeluju u raspravi, te da tako doprinesu našem zajedničkom cilju.

Objavljeno: 16. 11. 2017. u 20:27
Bruno Ćurko