Filozofski fakultet u Splitu i Hrvatsko filozofsko društvo te udruge Imaginacija, iTHEom i Klub mladih Split u suradnji sa Studentskim zborom Filozofskog fakulteta u Splitu pozivaju Vas na sudjelovanje u četvrtom regionalnom studentskom simpoziju društvenih i humanističkih znanosti: »Ideje kao društvena revolucija«, koji će se održati 12. i 13. listopada 2017. godine u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu na splitskom Peristilu (Poljana kraljice Jelene 1/III). poziv i prijavnica

Simpozij se u sličnom obliku održava još od 2014. godine, kada se održao pod temom „Kritičko mišljenje“. Sljedećih godina teme su se mijenjale, ali je cilj ostajao isti, a to je; omogućiti studentima na Sveučilištu u Splitu platformu za zajednički rad i suradnju, te potaknuti ih na vannastavne aktivnosti, razvijanje kritičkog mišljenja i volonterski angažman, u studentskoj ali i privatnoj sferi.

Ovaj projekt je namijenjen svim studentima u regiji na preddiplomskoj, diplomskoj razini. Osmišljen je kao prilika za istraživanje zajedničke problematike znanosti poput sociologije, filozofije, psihologije, pedagogije, povijesti, književnosti i mnogih drugih. Također, jedan od ciljeva projekta je i uključivanje studenata iz ostalih područja znanosti. Na taj bi način izgradili mostove između društveno-humanističkih i prirodnih, tehničkih, medicinskih i ostalih znanosti.

Promatrajući povijesni razvoj ljudskoga društva, u temelju najvećih društvenih promjena uvijek nailazimo na postojanje ideja. Iako ideje svoj začetak imaju u misaonom svijetu, njihove su posljedice realne i opipljive. Stoga nam je namjera istražiti ulogu ideje u društvenim promjenama. U svrhu ostvarenja toga cilja zainteresiranim sudionicima predlažemo nekoliko tematskih okvira u koje mogu smjestiti svoja izlaganja:

· Povijest ideja

· Idealizam u filozofiji

· Odnos ideje i stvarnosti

· Odnos ideje i društva

· Opasne ideje?

· Ideologija

· Ideja kao pokretač društvene, kulturne i političke promjene

· Ideja kao pokretač tehnološkog napretka

· Uloga teorije u prirodoznanstvenom istraživanju

· Odnos društveno-humanističkih i prirodno-tehničkih znanosti

· Revolucija kao stvaralaštvo

· Inovacija

· Revolucija-ostvarivanje čovjeka i njegovih mogućnosti

· Sociološki i kulturološki aspekti pojedinca i društva

 

Primjer primjene teme: „Idejni začeci Francuske revolucije“

Navedeni tematski okviri ne iscrpljuju mogućnosti i perspektive pristupa temama simpozija. Ispunjenu prijavnicu potrebno je poslati na: ffstsimpozij@gmail.com

Rok za prijavu je do 1. kolovoza 2017. godine.

O prihvaćenim izlaganjima studenti će biti obaviješteni do 10. rujna."

 

Objavljeno: 29. 6. 2017. u 08:53
Uređeno: 3. 7. 2017. u 20:09
Matea Jonjić
Popis obavijesti