MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Znanstveni centar ''Berislav Žarnić''

Voditelj centra:

prof. dr. sc. Tonći Kokić
tkokic@ffst.hr

 

Članovi:

prof. dr. sc. Dario Škarica
dskarica@ffst.hr
doc. dr. sc. Ljudevit Hanžek
ljuhan@ffst.hr
dr. sc. Gabriela Bašić Hanžek, poslijedoktorandica
gbasic@ffst.hr
Danica Radoš, asistentica
drados@ffst.hr

 

Glavne djelatnosti: istraživački rad, znanstveno izdavaštvo, organizacija znanstvenih predavanja, diseminacija znanja, kolegijalno povezivanje s drugim istraživačima i institucijama.

 

Povijest

Znanstveni centar ''Berislav Žarnić'' osnovan je 2016. godine na Filozofskome fakultetu u Splitu pod nazivom Znanstveni centar za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti. Danas nosi naziv po idejnom tvorcu i utemeljitelju p. prof. Berislavu Žarniću (1959. - 2017.). 
http://marul.ffst.hr/~berislav/doku.php

Centar je osnovan s vizijom jačanja unutarnje suradnje istraživača na Fakultetu koji djeluju u području teorijske filozofije, ali i širenja suradnje sa srodnim institucijama i pojedincima u znanstvenoj zajednici. Pri tome je fokus na temama i problemima kojima se bave filozofske discipline logika, epistemologija i filozofija znanosti.

Svojim su nas gostovanjem i izlaganjima već počastili sljedeći predavači: Timothy Williamson (Wykeham Professor of Logic, University of Oxford), Tomoyuki Yamada (University of Sapporo), Michael Peters (University of Waikato), Srećko Kovač (Institut za filozofiju, Zagreb), Neven SesardićLuca Malatesti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Boran Berčić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Bojan Borstner (Univerza v Mariboru), Vladimir Drekalović (Univerzitet Crne Gore), Milan Jovanović (Filozofski fakultet u Nišu).


Centar je i suizdavač zbornika tekstova Physics and Philosophy II,  nastalog na temelju izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima Physics and Philosophy na Sveučilištu u Splitu 2016. i 2017. 
https://content.ifzg.hr/poveznice/2019-Physics_and_Philosophy_II-1-8.pdf
Utemeljitelj je ovih interdisciplinarnih događanja još 2013. bio prof. Žarnić s prof. Franjom Sokolićem (tada Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu) i prof. Draganom Poljakom (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), a više je članova Centra redovito sudjelovalo u radu skupova i njihovoj organizaciji.


Repozitorij

Obavijesti

05.10.2023
Na Filozofskom fakultetu u Splitu, održat će se 1st International Conference on Ancient Philosophy & Othe,  19. i 20. listopada 2023 . godine. Detaljan program, informacije o registraciji i sudionicima dostupni su na sljedećem linku:  https://sites.google.com/view/icapo
25.05.2023
U ponedjeljak 29. svibnja 2023. na Znanstvenom centru ''Berislav Žarnić'' gostovat će doc. dr. sc. Ines Skelac (Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Zagreb). Naslov predavanja jest ''Logika i prirodni jezik: veznici i kvantifikatori u prirodnom jeziku.'' Mjesto: Velika vijećnica, FFST, drugi kat. Vrijeme: 14:00.
16.12.2021
Kolega David Grčki održat će predavanje (21. prosinca 2021.) i radionicu (22. prosinca 2021.) u organizaciji Znanstvenog centra Berislav Žarnić
07.09.2021
Pozivamo vas da sudjelujete na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Wittgensteinu “International Ludwig Wittgenstein Symposium” koju Fakultet filozofije i religijskih znanosti organizira povodom stote obljetnice objave Tractatusa te sedamdesete obljetnice smrti Ludwiga Wittgensteina. Suroganizatori su Hrvatsko logičko udruženje i Znanstveni centar za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti ''Berislav Žarnić'' (FFST). Teme izlaganja mogu biti vezane za bilo koji aspekt Wittgensteinove filozofije, kao i njezine primjene i utjecaje. Rok za predaju sažetaka je 15. 10. 2021. Sažetci se zaprimaju putem web obrasca dostupnog na mrežnim stranicama konferencije  https://wittgenstein.world/ . Na konferenciji će se održati posebna studentska sesija, stoga pozivamo studente da prijave i svoje radove. U sklopu konferencije održat će se i promocija novog prijevoda  Tractatusa  na hrvatski jezik. Poziv na konferenciju dostupan je  ovdje