MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Događanja

07.10.2022
Dana 16. listopada održat će se u OŠ Žnjan Pazdigrad vježba oživljavanja, u sklopu Svjetskog dana oživljavanja, a u organizaciji Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja pri Filozofskom fakultetu u Splitu, i Kliničkog bolničkog centra Firule. Voditelji vježbe su prof. dr. sc. Julije Meštrović, dr.sc. Mila Bulić, i dr. med. Ivan Brda, a sudionici su studenti Filozofskog fakulteta (Odsjek za učiteljski studij) i učenici 8. i 4. razreda OŠ Žnjan Pazdigrad i OŠ Sućidar. Cilj vježbe je educirati studente i djecu o potrebi oživljavanja unesrećene osobe do dolaska hitne medicinske službe. U Republici Hrvatskoj oko 9000 osoba svake godine doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika, što je često nedovoljno vremena do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Želimo što manje smrtnih slučajeva te je nužno ovakvim edukativnim akcijama podići svijest studenata, djece i općenito građana te ih naučiti kako spasiti život do dolaska hitne medicinske pomoći.
30.09.2022
U ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, u 19:15 održat će se izborna skupština Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST.  Skupština će se održati u prostorijama Udruge Alumni i Studentskog zbora u zgradi fakulteta (Poljička cesta 35). Na sjednici će biti izabrano novo vodstvo Udruge - predsjednik, potpredsjednik, tajnik, rizničar, upravni odbor te nadzorni odbor.
30.09.2022
U sklopu manifestacije Knjiga Mediterana, u Palači Milesi je 27. rujna održana promocija znanstvene monografije Ante Trumbić - čovjek gvozdene riječi. Retorička analiza Trumbićevih izabranih govora autorice dr.sc. Anite Runjić-Stoilove, izv. prof. O knjizi su govorili recenzenti dr. sc. Marko Trogrlić, prof. u tr. zv. i doc. Gabrijela Kišiček, doc. U ime izdavača Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzeja grada Splita posjetitelje su pozdravile prodekanica za znanost dr. sc. Antonela Marić, izv. prof. i ravnateljica Muzeja Branka Brekalo, prof. Promocijom je moderirala dr. sc. Marijana Tomelić Ćurlin, red. prof.  
28.09.2022
U nazočnosti zaposlenika, profesora emerita, studenata i drugih uzvanika, održana je u srijedu, 28. rujna 2022.,  svečana  sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta. Ovom prigodom uručene su i brojne nagrade nastavnicima i drugim zaposlenicima Fakulteta, studentima i suradnicima kako slijedi: 
06.09.2022
Skupna izložba pod nazivom  FEMALE CORRESPONDENCE / ŽENSKO DOPISIVANJE  bit će svečarno otvorena u  četvrtak, 8. rujna   2022. s početkom u 20 sati  na prvom katu Sveučilišne galerije, Ruđera Boškovića 31. Suvremena tehnologija donijela je u društvo gubitak pažnje što je rezultiralo površnim izmjenjivanjem i usvajanjem informacija.  "Ovim projektom želimo izaći iz komunikacije koja se odvija preko društvenih mreža kako bi autorice koje sudjeluju na projektu kroz formu likovnog rada - grafike ostvarile likovnu komunikaciju. Svaka pojedina autorica sebi svojstvenim senzibilitetom progovara o vlastitim temama te se nadovezuje na problem ženskog pisma" , navele su autorice projekta  Tihana Karlović  i  Mateja Rusak , koje su ga započele u siječnju 2019. godine. U 2019. godini u projekt je bilo uključeno šest umjetnica, tri iz Hrvatske  (Dora Bakek, Kristina Pongrac  i  Ana Salopek),  umjetnica iz Poljske  (Anna Trojanowska),  SAD-a  (Raluca Iancu)  i Irske  (Raquel Amat). U 2020. godini projektu su se pridružile  Carmen Bačura Potočić  (HR),  Gloria Sellan  (HR),  Iva Gobić  (HR),  Maja Zemunik  (HR),  Maja S. Franković  (HR),  Svetlana Jakimovska – Rodić  (SLO),  Irena Kečkeš  (SAD),  Monika Jurić  (CH) i u 2021.  Yoshimi Teh Soo Mei  (Havaji),  Jasna Šikanja  (HR) i  Karen Kunc  (SAD). Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH, a ostaje otvorena do 22. rujna 2022. godine.  
06.09.2022
U Ložišću na otoku Braču 4.9.2022. provedene su aktivnosti projekta Pot s Rata. U okviru provedbe projekta Pot s Rata u sali Zadružnog doma u Ložišću održano je predavanje Vedrana Barbarića naziva A šta to oni gore rade? , gdje su posjetiteljima manifestacije predstavljene aktivnosti koje, u sklopu arheološkog istraživanja na lokalitetu Rat iznad Ložišća, a u okviru Brač Island Project kojeg provode partnerske institucije Filozofskog fakulteta u Splitu i Colorado Boulder University. Interes posjetitelja za predavanje i predstavljene teme pokazao je kako u lokalnoj zajednici postoji svijest o važnosti arheološke baštine kao i o potencijalu koji provedba istraživačkih aktivnosti na tom važnom lokalitetu predstavlja u smislu nadogradnje i promocije baštinske slike zapadnog dijela otoka Brača. Predavanje je ujedno poslužilo i kao uvod u teme koje su predstavljene ovom manifestacijom. Dotaknuta je, tako, tema arheoloških nalaza kao premeta baštine i izvora informacija o ljudskim zajednicama i načinu njihova života u krajoliku te tema tradicionalnog lončarstva ručnog kola, kao daleke poveznice s obrtima i praksama prapovijesnog stanovništva gradine na Ratu.
13.07.2022
Dana 5. srpnja 2022., falkuša “Comeza-Lisboa” doplovila je kanalima Rajne do palače EU parlamenta gdje je priređen doček uz prigodan program i dodjelu povelje “Honorary Captaine of falkuša “Comeza-Lisboa” predsjednici EU parlamenta Roberti Metsola, hrvatskom EU parlamentarcu Toninu Piculi i tajniku European Maritime Heritage Congress Thedu Fruithofu. Zastava Filozofskog fakulteta u Splitu bila je na gali falkuše pored hrvatske zastave, zastave EU i zastave Grada Komiže. U EU parlamentu klapa "Filip Dević" iz Splita je uz hrvatsku himnu i "Odu radosti" izvela pjesmu Joška Božanića "Jur ni jelna na svit borka" iz sonetnog vijenca "Pohvala Falkuši" .
06.07.2022
Jednodnevni međunarodni skup pod nazivom Drhtaj novog / Shudder of the New  - Konferencija o kulturnim objektima i posthumanoj politici   održao se 6. srpnja u Beton kinu - Multimedijalnoj dvorani Doma mladih u Splitu. Sudionici su raspravljali o temama spekulativne fikcije i filma, ekonomije, korejske književnosti, ekoloških studija i drugih humanističkih područja. Skup se održao u organizaciji Centra za interdisciplinarne i korejske studije Filozofskog fakulteta u Splitu, Korean Studies Promotion Services, i Centra Studia Mediterranea. Plenarno predavanje održala je profesorica Sherryl Vint (University of California, Riverside). 
04.07.2022
U petak, 30. lipnja 2022. na Filozofskom fakultetu održan je 8. međužupanijski stručni skup nastavnika povijesti Zadarske, Šibensko-Kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije "Od antičkih tiranija do suvremenih totalitarizama", u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Odsjeka za povijesti filozofskog fakulteta u Splitu. Program Fotoalbum  
24.06.2022
Promocija monografije pod nazivom  Hrvatsko–talijanske filološke studije  u čast profesorici emeriti Ljerki Šimunković održat će se u suterenu Filozofskog fakulteta, dana 30. lipnja 2022. (četvrtak) u 18.30 sati.  Monografiju će predstaviti recenzenti: prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i prof. emeritus dr. sc. Joško Božanić te urednice izv. prof. dr. sc. Maja Bezić i izv. prof. dr. sc. Snježana Bralić. POZIVNICA
23.06.2022
Prva jezična gimnazija, u suradnji s Kinom Mediteran, predstavlja svoj prvi igrani film, ekranizaciju Shakespearovog Sna ljetne noći . S učenicima u glavnim ulogama, premijera filma A Midsummer Night's Dream održat će se u Ljetnom kinu Bačvice u ponedjeljak, 27.06. s početkom u 21.30 sati. 
21.06.2022
Dana 18. lipnja 2022. održane su dvije promocije magistara koji su diplomski studij na našem Fakultetu završili u 2021. godini. U svečanom ozračju, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima promovirano je 196 magistara. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta. Čestitamo magistrima! Fotoalbum
20.06.2022
U utorak, 21. lipnja 2022. u 20 sati ,  u Galeriji Emanuel Vidović na Poljani kraljice Jelene 4 u Splitu otvoriti će se izložba “Ante Mandarić – prostori umjetničkog traganja”. Organizator izložbe koja će biti postavljena od 21. lipnja do  21. kolovoza 2022. godine je Muzej grada Splita na čelu s v.d. ravnateljice Brankom Brekalo, autor izložbe je dr. sc. Dalibor Prančević, a kustosica izložbe muzejska savjetnica Nela Žižić. Ante Mandarić rođen je u Kninu 1948. godine. Umjetnički se oblikovao u Školi za primijenjene umjetnosti, na odjelu za kiparstvo. Na likovnu scenu grada Splita stupio je 1977. godine najprije sudjelujući na skupnim izložbama, da bi 1979. priredio prvu samostalnu izložbu u Galeriji HDLUS-a, odnosno Salonu „Galić”. „Otada pa do kraja svoga života, 2016. godine, ostao je aktivan protagonist likovnoga života grada i intrigirao publiku čestim promjenama vlastita likovnoga raspoloženja i izražavanja: od egzistencijalističke tamne faze slika zasićenog duktusa preko crteža rasvijetljenog fonda i lazurnog nanosa akvarelnih boja do konstruktivistički slikanih kompozicija. Zasebno je, nadalje, poglavlje o kiparskom stvaralaštvu Ante Mandarića. Njegovi radovi svojom morfologijom variraju od sinteznih volumena ženskih aktova, preko izrazito intimnih i umanjenih glava poznatih i nepoznatih umjetnikovih suvremenika, do neobičnih facijalnih konstrukcija neosporivo važnog bojanog sloja.“ (dr. sc. Dalibor Prančević) Autor izložbe dr. sc. Dalibor Prančević je za ovu prvu posthumnu izložbu Ante Mandarića izabrao 88 slika, crteža i skulptura kojima će predstaviti umjetnikov opus od 1977. do 2007. godine, no postav ne temelji na preciznome kronološkome slijedu, nego „na susretu i dijalogu različitih blokova radova koji se okupljaju oko teme, doživljaja ili, pak, njihove estetske srodnosti (ili potpune različitosti)“. (dr. sc. Dalibor Prančević).  
15.06.2022
Dana 15. lipnja 2022. u 17. 30 i 18:30 h u prostorijama Filozofskog Fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35, dvorana P2 održat će se dva predavanja:   17.30 - Mate Božić - „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ 18.30 - Maja Galić i Bruna Periš - „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ Predavanje organizira udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split. Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju! Pozivnica na interaktivno predavanje
10.06.2022
Sinoć, 9. lipnja 2022., pred brojnom publikom u suterenu Filozofskog fakulteta, predstavili su se solisti i orkestar Umjetničke akademije pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. Izvedeni su dijelovi operete Orfej u podzemlju, J. Offenbacha. Ovom je izvedbom, u vedroj atmosferi punoj entuzijazma i dobre energije, zatvoren ciklus suradnji i događanja na Filozofskom fakultetu  Friendship in May. Fotoalbum i videozapisi sa završnog koncerta
09.06.2022
U petak, 10. lipnja 2022. u 18:00 sati u učionici P16, prof. Dan Zeman sa Sveučilišta u Varšavi održat će predavanje naslovljeno C ontextualism and Relativism: Latest Arguments and Developments , iz područja filozofije jezika.  Prof. Zeman će održati predavanje u organizaciji redovitih aktivnosti Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić''.  Više informacija možete pronaći na stranicama Centra:  https://www.ffst.unist.hr/centri/centar_lefz?@=23fvn#news_111259    
02.06.2022
U organizaciji Studentskog centra Split dana 1. lipnja 2022. godine održan je veliki pub-kviz u restoranu Kampus.
20.05.2022
Dana 19. svibnja 2022. ispred zgrade Filozofskog fakulteta u okviru cjelomjesečnih događanja Friendship in May , s ciljem  suradnje te poticanja interdisciplinarnosti i predstavljanja lokalnoj zajednici, svoj kolaž program predstavili su studenti Filozofskog fakulteta te ansambl studenata mandoline Umjetničke akademije u Splitu. Ovakva jedinstvena suradnja potaknuta je željom što boljeg umrežavanja studenata i predstavljanja studentskih postignuća.   Publici su se izvedbom predstavili studenti Filozofskog fakulteta Emilija Milat (vokal) i Stipe Trogrlić (gitara) te Matea Kero (recital).   S kolaž programom su nastupili sljedeći studenti ansambla mandolina UMAS-a:  Tanja Puharić, Ana Mlačić, Hana Klančnik, Luka Elez i Lucija Majić, pod mentorstvom doc. art. Ivane Kenk Kalebić.    
16.05.2022
  Dana 14. svibnja održane su dvije promocije sveučilišnih prvostupnika koji su preddiplomski studij na našem Fakultetu završili u 2021. godini. U svečanom ozračju, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima promovirano je 184 prvostupnika. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta. Čestitamo prvostupnicima! fotogalerija  
13.05.2022
Dana 12. svibnja 2022. ispred zgrade Filozofskog fakulteta u okviru cjelomjesečnih događanja Frienship in May, s ciljem  suradnje te poticanja interdisciplinarnosti i predstavljanja lokalnoj zajednici, svoj kolaž program predstavio je ansambl studenata saksofona Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.  Publici su se izvedbom predstavile i studentice Filozofskog fakulteta Laura Jurišić ( Tatjanina ispovijed), Lorena Mihaljević ( Šporki Roko) i Kristina Granić –  Herbsttag.  Nastupili su sljedeći studenti ansambla saksofona:  Martin Ficsura (sopran saksofon),  Ivor Zlodre, Ines Vrdoljak, Luciano Princip, Filip Dujmović (alt saksofon), Vedran Momčilović, Adrian Seleš (tenor saksofon) te Matija Petrić (bariton saksofon) pod mentorstvom doc. art. Gordana Tudora. Skup su uvodno pozdravile dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr.sc.  Gloria Vickov i prodekanica Umjetničke akademije izv. prof.dr.sc Vesna Podrug izrazivši zadovoljstvo ovim oblikom suradnje, sa željom da se studenti što više umrežavaju i što bolje predstave svoje znanje lokalnoj zajednici.  Fotogalerija
05.05.2022
U srijedu, 4. svibnja 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu u sklopu Festivala znanosti 2022. s ovogodišnjom temom Život održane dvije radionice za 80 učenika četvrtih razreda osnovne škole. Radionice su vodile dr. sc. Mila Bulić, poslijedoktorandica i doc. dr. sc. Ines Blažević uz pomoć studentica Učiteljskog studija: Katarine Radić, Ivane Tolj, Mihaele Majić i Antee Bartulović. Tema radionica bila je: Ljudsko tijelo - organizacijske razine. Učenici su znanstvenim principima i načinima mišljenja učili o organima i organskim sustavima ljudskoga tijela te su izrađivali modele srca, ruke, pluća, kralježnice, probavnog sustava, mjerili vrijeme reakcije,...Posebno oduševljenje izazvao je m-learning, učenje pomoću mobitela, jer su mobitelom promatrali unutrašnje organe u 4D prikazu. Bili su izuzetno motivirani i zainteresirani za dodatna znanja što je vjetar u leđa za sve buduće aktivnosti kojima se potiče urođena znatiželja. fotogalerija  
04.05.2022
U sklopu niza događanja i suradnji koje Filozofski fakultet organizira u svibnju s ciljem sklapanja svibanjskih prijateljstava i otvaranja prema lokalnoj zajednici pod geslom  Friendship in  May,   danas smo vježbali na otvorenom, na travnjaku ispred zgrade Filozofskog fakulteta. Trening su vodili diplomantica kineziologije Antonia Gulin i diplomirani kineziolog Krešimir Đuderija.  Smisao inicijative je skrenuti pozornost na potrebu tjelovježbe i zdravog načina života u postpandemijskom razdoblju i ukazati na pozitivan učinak tjelovježbe na mentalno zdravlje. Želja je Fakulteta razmišljati progresivno i motivirati zajednicu na aktivan stav u borbi protiv postpandemijeskih problema, s ciljem očuvanja opće dobrobiti pojedinca i zajednice.  Fotogalerija
29.04.2022
Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Splitu održat će se u četvrtak, 5. svibnja s početkom u 9 sati. Pozivamo sve učenike, maturante i ostale zainteresirane za naše studijske programe da nam se pridruže na adresi Poljička cesta 35, Split i otkriju sve što ih zanima o Filozofskom fakultetu!
29.04.2022
Danas, 29. travnja, naš se Fakultet uspješno predstavio maturantima i javnosti na Smotri Sveučilišta koja se nakon osam godina vratila u grad. Hvala članovima Studentskog zbora (Klari Jurčević, Matei Kero, Mariji Radoš, Ivanu Čoriću, Anti Subašiću i Frani Prpi) koji su sudjelovali u predstavljanju Fakulteta i promociji naših studijskih programa!
21.04.2022
Svečanost povodom zatvaranja Godine Marka Marulića održat će se u petak, 22. travnja 2022. u 18 sati u Hrvatskom domu Split. Program zatvaranja dostupan je na sljedećoj poveznici: Program zatvaranja  
30.03.2022
Francuski instituti Hrvatske, Slovenije i Austrije u suradnji sa Izvršnom agencijom za istraživanje EU organiziraju webinar na TEMU «  How to take advantage of the Widening programme » -  26.04.2022 od 10.00 do 12.00. Program i prijave na poveznici.   
28.03.2022
U organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja i ALUMNI - Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta 23. ožujka održana je tribina:  Ukrajina nekad i danas.  Tribinu je moderirao dr. sc. Nikola Sunara.  Fotogalerija
23.03.2022
Poznati splitski umjetnik Matko Trebotić svoje djelo „Boja kamena“, 2020., dimenzije 110 x 125 cm, kombinirana tehnika na platnu donirao je Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Primopredaja umjetničkog rada Filozofskom fakultetu, održana je u uredu dekanice izv. prof. dr. sc. Glorije Vickov uz nazočnost rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i  umjetnika g. Matka Trebotića. Suradnja s ovim splitskim umjetnikom ostvarena je prošle godine kada je autor izlagao u Sveučilišnoj galeriji, a izložba pod nazivom " U svjetlu " organizirana je povodom proslave Dana Sveučilišta u Splitu kada mu je i dodijeljen i počasni doktorat.   https://www.unist.hr/novosti/matko-trebotic-donirao-vrijedno-umjetnicko-djelo-boja-kamena-filozofskom-fakultetu-sveucilista-u-splitu#4
18.03.2022
U suradnji s  Gradskim društvom Crvenog križa Split , Sveučilište u Splitu pokreće humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih proizvoda te higijenskih potrepština za odrasle i djecu pod nazivom:  Pomoć za raseljene osobe iz Ukrajine . Sakupljanje humanitarne pomoći kreće  21. ožujka  i traje do  25. ožujka 2022. , a kutije za potrebne artikle bit će postavljene na svim fakultetskim sastavnicama, odjelima i samostalnim studijima Sveučilišta u Splitu. više
11.03.2022
U organizaciji  Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja  (CIRCO) Filozofskog fakulteta u Splitu i  Društva hrvatskih književnih prevodilaca , u prizemlju fakulteta 11.03.2022.  je otvorena  zložba pod nazivom  "Od izvornika do prijevoda"  koja prikazuje najbolja i nagrađivana prevoditeljska rješenja u 2020./2021. godini, a prevoditeljice i članice DHKP   Katja Radoš Perković, Anda Bukvić Pažin  i   Lara Hölbling Matković  održale su tri radionice  književnog prevođenja s našim studentima :  "Prevođenje dječje književnosti: primjer Pinocchijevih pustolovina", "Slučaj Janosch: njemačka dječja književnost izgubljena u prijevodu",  "Što imaš prevesti u slikovnici?". Izložbu možete pogledati do 25. ožujka 2022.  fotogalerija
02.03.2022
Želiš na Erasmus?  ESN Split tu je da ti pomogne!   Erasmus+, program koji ti daje mogućnost da živiš i studiraš u stranoj državi, a još ti je to i plaćeno. Zvuči kao san, zar ne? Može postati stvarnost! Otvoren je Natječaj za Erasmus+ studijsku mobilnost u sljedećoj akademskog godini i razmišljaš o prijavi, ali si izgubljen/a u moru papirologije i zahtjeva, a pitanja su brojna? Ne znaš što bi napisao u motivacijsko pismo? Što treba ići u CV? Kako pronaći smještaj? Kako pronaći i odabrati predmete? Polažu li se ispiti na engleskom jeziku? Mogu li učiti portugalski/španjolski/talijanski/češki... ? Dođi i poslušaj ljude koji su sve to već prošli, a voljni su pružiti svoju pomoć i odgovoriti na sva pitanja koja bi mogao imati. Također, poslušaj i pitanja i ideje svojih kolega koji se prijavljuju na Erasmus, i bez straha kroči u ovu novu avanturu. Kada: Subota 5.3.2022. u 11:30h Gdje: Google Meet  https://meet.google.com/gvd-vzrr-tcr   Vidimo se na početku vaše nove avanture!     Ana Batinić Culture and Mobility Officer culture@esnsplit.com Contact phone: +385 98 131 1468 ------------------------------------ Erasmus Student Network - ESN Split Zrinsko-frankopanska 38 21000 Split, Croatia www.esnsplit.com  
02.03.2022
Izložba pod nazivom "Od izvornika do prijevoda," kao i tribina književnog prevođenja, održate će se 11. ožujka 2022. godine, u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja (CIRCO) Filozofskog fakulteta u Splitu i Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Izložba "Od izvornika do prijevoda" donosi najbolja i nagrađivana prevoditeljska rješenja u 2020./2021. godini i ostaje otvorena do 25. ožujka 2022. u suterenu Fakulteta.  Tribina s radionicom književnog prevođenja,održat će se prema sljedećem programu:    9:45 Otvaranje izložbe "Od izvornika do prijevoda" 10-10:45 Katja Radoš Perković: "Prevođenje dječje književnosti: primjer Pinocchijevih pustolovina" P16 10:50-11:35 Anda Bukvić Pažin: "Slučaj Janosch: njemačka dječja književnost izgubljena u prijevodu" P 16 1 1:35-12 Stanka 12-13 Lara Hölbling Matković: "Što imaš prevesti u slikovnici?", radionica književnog prevođenja P16
22.12.2021
U utorak, 21. prosinca održan je humanitarni kviz u kojem je sudjelovalo 13 ekipa, sastavljenih od nastavnika i studenata našeg Fakulteta. Svima zahvaljujemo na dobroj zabavi i pokazanom znanju, a posebno čestitamo pobjednicima!  Prvo mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Katica Križanac, Karmen Budimir, Iva Šego, Nina Radić i Josip Guć Drugo mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Ivana Katunarić, Matea Sočo, Mario Miše, Marin Slugan i Toni Maglica Treće mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Luciana Kontić, Mihaela Galijot, Nikolina Čaić, Ivan Bašić i Maja Ljubetić Veselimo se novom zajedničkom odmjeravanju znanja studenata i nastavnika i zahvaljujemo svima na plaćenim kotizacijama i prihodu ostvarenom prodajom ukrasa koje su izradile vrijedne ruke naših studentica i studenata. Ukupan prihod od svih aktivnosti bit će doniran Caritasu za potrebe opremanja doma jedne obitelji.  Fotogalerija   
22.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, studentice Klara Jurčević (Odsjek za hrvatski jezik i književnost i Odsjek za filozofiju), Matea Kero (Odsjek za talijanski jezik i književnost i Odsjek za povijest), Nejra Delić (Odsjek za engleski jezik i književnost i Odsjek za pedagogiju)  i Dora Kolarić (Odsjek za engleski jezik i književnost i Odsjek za pedagogiju) su održale predavanja o  adventskim i božićnim običajima u Hrvatskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim američkim državama..... Zahvaljujemo kolegicama na božićnom putovanju po Hrvatskoj i svijetu!   Fotogaleriju pogledajte ovdje . 
20.12.2021
U subotu 18.12. 2021. godine održala se tradicionalna, dvadesta po redu, humanitarna akcija „A di si ti?!“ u organizaciji udruge MoSt. Riječ je o humanitarnom buvljaku čiji je prihod namijenjen za potrebe Centra za bekućnice/ke. Ove godine humanitarnoj akciji priključio se i naš Fakultet. Tijekom prosinca, studenti i nastavnici izrađivali su i prikupljali različite predmete koje su se onda prodavali na samoj akciji na kojoj je Filozofski fakultet imao svoj štand.  Zahvaljujemo svima koji su na različite načine podržali ovu akciju, a na poseban način studenticama Nejri Delić, Dori Kolarić, te studentu Frani Prpa koji su koordinirali cijelom akcijom u ime našeg Fakulteta. Zahvaljujemo i Studentskom centru Sveučilišta u Splitu na doniranim kolačima koje smo besplatno dijelili. Zahvaljujemo i velikom broju naših studentica, studenta i nastavnika koji su dali doprinos ovoj akciji, a dio atmosfere možete pogledati na fotografijama.    
20.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, 17. prosinca, prof. dr. sc. Sanja Stanić i Doris Žuro, mg. soc. održale su predavanje na temu „Blagdan Božića između tradicije i konzumerizma". Predavačice su prezentirale i rezultate pilot istraživanja o značenju Božića kojeg su za ovu prigodu provele među studentima Filozofskog fakulteta. Nakon predavanja i izlaganja rezultata istraživanja uslijedila je rasprava o sociološkim aspektima tradicionalnog / suvremenog Božića.  Događaj je organizirala Udruga studenata sociologije Imaginacija.  Fotogalerija
20.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, u petak, 17. prosinca, održana je kazališna predstava More...priča o prijateljstvu i pjesništvu... u izvedbi Enesa Kiševića i Roberta Kurbaše. Predstava je dio institucijskoga projekta Vinjeta za zavičaj – u spomen na Josipa Pupačića (1971.-2021.) Fotogalerija
17.12.2021
U četvrtak, 16.12.2021. god. s početkom u 18.15 sati je putem platforme Google Meet održana prezentacija knjige Madame Bovary c'est nous. Lektüren eines Jahrhundertromans (Bielefeld: Transcript 2021). Knjigu je, nakon pozdravnog govora prodekanice, izv. prof. dr. Antonele Marić, predstavila prof. dr. Eldi Grubišić Pulišelić s Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te urednici knjige, izv. prof. dr. Marijana Erstić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), prof. dr. Gregor Schuhen (Sveučilište Koblenz-Landau) te prof. dr. Christian von Tschilschke (Sveučilište Münster) u razgovoru sa splitskim studentima njemačkog  jezika i književnosti. U razgovoru je sudjelovala i prof. dr. Walburga Hülk-Althoff (Sveučilište Siegen).
17.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, 16. prosinca 2021.  predstavljene su još dvije knjige naših znanstvenika s Odsjeka za povijest: Pred brojnim studentima, profesorima i uzvanicima, a uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, knjigu   Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih inicijativa 1868.-1941.   predstavili su prof. dr.sc. Josip Vrandečić i   Marija Plenković , ravnateljica, kustosica Muzeja općine Jelsa te sam autor  izv. prof. dr. sc. Mladenko Domazet.  Knjigu  OFFICIUM CONSULARIS PROVINCIAE DALMATIAE/ Vojnici u službi namjesnika rimske Dalmacije u doba principata   predstavili su akademik Nenad Cambj i sam autor izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević   Fotogalerija  
17.12.2021
U četvrtak, 16. prosinca, održano je predavanje dr. sc. Ante Vučkovića, redovitog profesora u trajnom zvanju (Katoličko-bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu) pod naslovom Misliti Božić: Rođenost i sloboda. Inspirativnom predavanju o tome što znači misliti Božić u kontekstu rođenosti i slobode, s naglaskom na promišljanja M. Heideggera i H. Arendt nazočili su studenti, zaposlenici i gosti. Zahvaljujemo našem dugogodišnjem suradniku, profesoru Vučkoviću na održanom predavanju! Fotogalerija
16.12.2021
U sklopu manifestacije Advent na Filozofskom,  15.12.2021., otvorena je izložba  Svatko na svojoj strani  akademskih slikara, oca i sina, Ljubomira i Tihomira Bašića .  Izložbu je predstavio Igor Brešan, a službeno otvorila dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera,  do kraja prosinca u prizemlju zgrade Filozofskog fakulteta . Fotogalerija
16.12.2021
13. prosinca 2021. održan je Digitalni advent kviz.
15.12.2021
U utorak, 14. prosinca 2021. godine na Fakultetu je predstavljen novi dvobroj studentskog časopisa  Humanist . Izdanje su predstavili glavni urednici Stipe Balajić i izv. prof. dr. sc. Marijana Erstić te članovi redništva - Petar Bogić, Kristina Granić, Nikolina Grizelj i Nikola Radoš, kolege s Odsjeka za njemački jezik i književnost. Prigodnim glazbenim nastupom predstavljanje su uveličale i kolegice s Odsjeka za učiteljski studij i Odsjeka za rani i predškolski odgoj uz podršku kolega Jerka Župića i dr. sc. Marija Krnića. Čestitamo svima na objavljenom dvobroju i uspješnom predstavljanju te s veseljem očekujemo novi broj Humanista!
08.12.2021
Sveučilište u Splitu poziva Vas na književni susret s književnikom  Mirom Gavranom , predsjednikom Matice hrvatske koji će se održati  10. prosinca 2021.  godine u  19 sati u Sveučilišnoj galeriji , Ruđera Boškovića 31. Split. Gavranova djela prevedena na više od četrdeset jezika. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski autor čiji su kazališni komadi ostvarili preko četiristo kazališnih premijera u zemlji i inozemstvu.
03.12.2021
U petak, 3.12., studenti Odsjeka za psihologiju uz podršku nastavnica Fakulteta i stručne savjete pedagoginje Lucije Bižace, naše bivše studentice, započeli su s nizom radionica izrade ukrasa namijenjenih prodaji na našem Fakultetu i humanitarnom buvljaku A di si ti u organizaciji Udruge Most.
12.11.2021
Od 2. do 7. studenoga 2021. godine održano je drugo natjecanje Dabar za učitelje i prvo natjecanje Dabar za studente. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga Suradnici u učenju i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.
25.10.2021
Okrugli stol "Tomi u čast". Hommage Tomi Bebiću održava se u okviru III. Dana kulturne animalistike "Di nan je sad naš tovar Sivac". Na okruglom stolu će sudjelovati: Saša Antić Zlatko Gall Koraljko Greben Helena Peričić Siniša Vuković Okrugli stol se održava u Velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35.
22.10.2021
U petak, 22. listopada 2021. godine, u 9 sati, svečano je otvoren međunarodni znanstveni skup pod nazivom Mediteran kao identitetska odrednica: jezik, književnost, kultura i novi mediji . Prisutnim gostima i sudionicima skupa, kojim se obilježava dvadeseta obljetnica osnutka Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, obratili su se dr. sc. Goran Kardum, red.prof., prorektor Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Gloria Vickov, izv. prof., dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. sc. Joško Božanić, prof. emeritus, osnivač Odjela za humanističke znanosti pri Sveučilištu u Splitu, koji je pravna preteča sadašnjem Filozofskom fakultetu, te dr. sc. Tanja Brešan Ančić, doc., pročelnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.      
08.10.2021
U nazočnosti zaposlenika, nastavnika, profesora emerita i drugih uzvanika, održana je u četvrtak 7. listopada 2021. svečana i konstituirajuća sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta. Ovom prigodom su uručene nagrade.