MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKA DJELATNOST FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU

Znanstveno-istraživačka djelatnost ključni je segment u radu visokoobrazovne institucije. Od svog je osnutka Filozofski fakultet u Splitu imao za cilj svoje zaposlenike poticati na znanstveno-istraživačku produktivnost, koja je preduvjet kvalitetnom nastavnom angažmanu te znanstvenom i stručnom napredovanju. Kao jedan od glavnih stupova razvoja Filozofskog fakulteta u Splitu, znanstveno-istraživačka djelatnost, između ostalog, omogućava međusobnu povezanost različitih znanstvenih disciplina te potiče suradnju i s drugim znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu.

Od samog osnutka fakulteta 2005. godine, Fakultet sudjeluje u nizu domaćih i stranih projekata, kao i u drugim oblicima znanstvene nacionalne i međunarodne suradnje. Znanstveni okvir Filozofskog fakulteta ne ograničava se na pružanje podrške za provođenje nastavno-pedagoškog procesa, već uključuje i istraživački rad koji je od nacionalnog značaja jer doprinosi stjecanju znanja o Hrvatskoj, njezinoj kulturi, povijesti, književnosti, kao i o drugim znanstvenim disciplinama. Svojim znanstvenim radom Filozofski fakultet uključuje se u razvoj humanističkih i društvenih znanosti u zemlji i inozemstvu.

Filozofski fakultet u Splitu broji danas preko 140 znanstvenika, od kojih veliki broj sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim projektima, te uredništvima raznih časopisa. Rezultati istraživačkog rada znanstvenika Filozofskog fakulteta očituju se u brojnim znanstvenim člancima, monografijama, sveučilišnim udžbenicima i drugim publikacijama.

Osim toga, Filozofski fakultet razvio je i vlastitu izdavačku djelatnost u okviru koje djeluju i sljedeće serijske publikacije: Školski vjesnik  - časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (A2) te Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Splitu (A1). Studenti Filozofskog fakulteta također su aktivni na polju izdavaštva, i to sa dvije studentske publikacije: The Split Mind - višejezični časopis za književnost i kulturu, Humanist - časopis studenata Filozofskog fakulteta u Splitu te Pleter - časopis studenata povijesti i povijesti umjetnosti. 


POVJERENSTVO ZA ZNANOST

Nakon postupka reakreditacije Fakulteta 2014. godine ustanovljeno je kako je dugoročna strategija za znanstveni razvoj nužna okosnica znanstvene produkcije Fakulteta. U tom su pogledu poduzete sljedeće mjere: osnovano je Povjerenstvo za znanost, „tijelo Fakulteta koje skrbi i nadzire znanstveno-istraživačku djelatnost Fakulteta, promiče i potiče znanstveni i istraživački rad i razvoj znanstveno-istraživačkog  kadra“ i koje je definiralo prijeko potrebne kriterije za vrednovanje znanstvene izvrsnosti te smjernice za razvoj znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta u vidu Strateškog programa znanstvenih istraživanja za razdoblje 2021. – 2025. Rad Povjerenstva reguliran je Pravilnikom o radu povjerenstva za znanost.

 

Članovi Povjerenstva za znanost u mandatnom razdoblju 2023./2024. - 2025./2026.:

 1. doc. dr. sc. Nikša Varezić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju, 
 2. izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, predstavnica Odsjeka za talijanski jezik i književnost,
 3. izv. prof. dr. sc. Marko Rimac, predstavnik Odsjeka za povijest,
 4. izv. prof. dr. sc. Darko Hren, predstavnik Odsjeka za psihologiju,
 5. izv. prof. dr. sc. Katarina Lozić Knezović, predstavnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost,
 6. iprof. dr. sc. Tonći Kokić, predstavnik Odsjeka za filozofiju,
 7. doc. dr. sc. Mirjana Semren, predstavnica Odsjeka za engleski jezik i književnost,
 8. prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić, predstavnica Odsjeka za povijest umjetnosti,
 9. prof. dr. sc. Renata Relja, predstavnica Odsjeka za sociologiju,
10. doc. dr. sc. Anita Mandarić Vukušić, predstavnica Odsjeka za pedagogiju,
11. prof. dr. sc. Nikola Glamuzina, predstavnik Odsjeka za učiteljski studij,
12. izv. prof. dr. sc. Marija Brajčić, predstavnica Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje,
13. prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić, predstavnica Odsjeka za germanistiku.

 


Obavijesti

15.02.2024
Dana 13. veljače 2024. godine održana je svečanost dodjele Nagrada za znanost najboljim znanstvenicima Sveučilišta u Splitu.
01.02.2024
Poziv na međunarodnu znanstvenu konferenciju  XVIII. Mediteranski korijeni filozofije -  Mediteranski humanizam: o 500. obljetnici smrti Marka Marulića ,  koja će se održati od 11. do 13. travnja 2024. godine na Sveučilištu u Splitu.  Rok za prijavu sudjelovanja je 11. veljače.   
28.10.2023
Studenti Filozofskog fakulteta u Splitu već treću godinu za redom imaju priliku obavljati stručnu praksu u Institutu San Leone Magno u Rimu te primijeniti stručne, pedagoške i jezične kompetencije stečene na Filozofskom fakultetu u Splitu, na nastavu engleskog jezika s učenicima ovoga Instituta. 
27.10.2023
Filozofski fakultet u Splitu ponosan je što je dio projekta naziva: „Trans-national STEM teacher education focussing on transversal competence and sustainability education“ (acaSTEMy), koji je započeo s implementacijom u jesen ove godine. Riječ je o projektu financiranom u sklopu Erasmus+ Teacher Academies poziva, gdje je glavni cilj novofinanciranih 11 projekata razviti višejezičnost, jezičnu svijest i kulturnu raznolikost, budući da se projekti naslanjaju na strategiju obrazovanja nastavnika u skladu s prioritetima EU-a u obrazovnoj politici. Implementacija ciljeva strategije dovodi do razvoja jedinstvenog Europskog obrazovnog prostora koji ima zajedničku viziju Europske Unije za sektor obrazovanja i osposobljavanja.
17.10.2023
Dana  26. listopada 2023. (četvrtak),  prof. dr. sc.  Carmen F. Blanco Valdes  s "Departamento de Ciencias del Lenguaje" (Sveučilište u Cordobi, Španjolska) održat će sljedeća gostujuća predavanja u organizaciji Odsjeka za talijanski jezik i književnost: u 16:45 (dvorana P28): Letteratura e Traduzione: il caso Manzoni (con analisi di testi). u 18:20 (dvorana P7): Introduzione al Romanticismo, Manzoni e "I promessi sposi". Predavanja će se održati na talijanskom jeziku a otvorena su za sve studente i profesore Fakulteta. Radujemo se Vašem dolasku
27.09.2023
U ponedjeljak, 25. rujna 2023. godine u Kinoteci Zlatna vrata održan je prvi Falling Walls Lab događaj na kojem je svoje ideje pred žirijem prezentiralo devet mladih istraživača. Među njima je bila i dr. sc. Linda Lušić Kalcina, djelatnica Filozofskog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koja je izlagala rad na temu: "Breaking the wall of sleepless brain in a tech-driven world” te osvojila treće mjesto. 
20.09.2023
Konferencija pod nazivom A Cross-Cultural Mediterranean  održana je na Filozofskom fakultetu u Splitu 15. i 16. rujna 2023., u organizaciji fakultetskog Centra za interdisciplinarne studije Studia Mediterranea, i Centra za komparativne i korejske studije. Teme konferencijskih izlaganja uključivale su kulturne, povijesne i umjetničke veze diljem mediteranske regije, i njihovu povezanost sa svijetom izvan nje.
13.09.2023
Poziv na sudjelovanje u online obrazovnom programu "Measuring the Impact of startup programs"
07.09.2023
Sveučilište u Splitu će ove godine sudjelovati u međunarodnoj znanstvenoj platformi pod nazivom Falling Walls  ( https://falling-walls.com/ ) Falling Walls je neprofitna organizacija sa sjedištem u Berlinu koja od 1989.  poziva na oblikovanje budućnosti čovječanstva znanstvenim idejama i otkrićima, a sve kroz zajednički rad, rušeći granice koje nas razdvajaju.  
06.09.2023
Državni stručni skup za učitelje razredne nastave, Održivi razvoj u obrazovnoj perspektivi , održan  je u Vodicama od 30. kolovoza do 1. rujna 2023. u organizaciji AZOO. dr.sc. Mila Bulić održala je plenarno predavanje i interaktivnu radionicu.    
26.06.2023
Studij Povijest i dijalektologija hrvatskoga jezika kontinuira poslijediplomski magistarski i doktorski studij Lingvistika s osobitim obzirom na dijalektologiju hrvatskoga jezika (sinkronijski i dijakronijski aspekt), koji organizira Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci od 1998. godine.
16.06.2023
Sveučilište u Splitu je u četvrtak, 15. lipnja, u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta svečano proslavilo svoj Dan i  49. obljetnicu osnutka. Uz domaćine svečanosti prof. dr. sc. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu i prorektore prof. dr. sc. Bosiljku Britvić Vetma, prof. dr. sc. Borisa Maleša, prof. dr. sc. Nikolu Koceić-Bilana, prof. dr. sc. Nikšu Jajca, prof. dr. sc. Zorana Đogaša, prof. dr. sc. Igora Jerkovića te čelnike sastavnica splitskog sveučilišta, svečanosti su nazočili brojni uvaženi gosti – izaslanik predsjednika Vlade RH ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Ivica Lučić, rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica  Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. sc. Dragan Primorac, nekadašnji ministar znanosti i obrazovanja, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, prof. dr. sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, mons. dr. Zvonimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, komodor Damir Dojkić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a i brojni drugi uvaženi gosti.
01.06.2023
31.05.2023. na Odsjeku za njemački jezik i književnost gostovala je hrvatsko-njemačka autorica, publicistica i prevoditeljica Alida Bremer. U razgovoru sa studentima Alida Bremer je predstavila osnove književnog prevođenja te spisateljskog i uredničkog rada, a uvela je i u tematiku svojih romana, pisanih na njemačkom jeziku. Romane i njihove prijevode do sada su objavili  renomirani njemački, austrijski, hrvatski, makedonski i engleski izdavači.
19.05.2023
Predstavljanje knjige pod nazivom Diokletian - Keiser zweier Zeiten (C.H. Beck Verlag), autora prof. dr. Alexandera Demandta, održat će se u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u petak, 19. svibnja 2023., u 18 sati, na hrvatskom i njemačkom jeziku, uz osiguran prijevod.  
18.05.2023
U sklopu Međunarodne znanstvene konferencije 13. Dani osnovnih škola – Krug od znanosti do učionice u srijedu,  17. svibnja 2023. održana je panel rasprava: Suvremena kretanja u odgoja i obrazovanju na kojoj su sudjelovali pozvani znanstvenici i stručnjaci područja s aktualnim temama:  
17.05.2023
U Splitu se 19. i. 20 svibnja 2023. godine održava IX kongres Hrvatskog sociološkog društva s temom „Hrvatska: podvojeno društvo? Sociološki prilozi raspravi“ u organizaciji Hrvatskog sociološkog društva, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Split,  Filozofskog fakulteta u Splitu, i Umjetničke akademije.   
15.05.2023
U petak 12. svibnja 2023. g. u 12.00h promovirana je edicija Pisci hrvatske povijesti u izdanju izdavačke kuće Srednja Europa iz Zagreba, odnosno knjige redovitih profesora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. I to, prof. dr. sc. Nikše Stančića, povjesničara, akademika HAZU, prof. dr. sc. Ljube Bobana povjesničara, akademika HAZU te prof. dr. sc. Mirjane Gross, povjesničarke. Glavni je urednik i pokretač biblioteke je prof. dr. sc. Damir Agičić, redoviti profesor moderne i suvremene hrvatske i svjetske povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
04.05.2023
Ovogodišnja tema Festivala znanosti  - Priroda i društvo, bila je povod održavanju radionica za učenike 4. razreda OŠ na Filozofskom fakultetu. Radionice su održane 27. travnja 2023. Radionice su vodile dr. sc. Mila Bulić, izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović Vranješ te studentice 5. godine Učiteljskog studija:  Ana Maria Radošević, Marija Roso, Marta Grgurica, Antonia Bekavac, Franica laus, Ana Miše i Lara Ivanišević  
03.05.2023
U četvrtak, 4. svibnja 2023., profesorica  Joanna Odrowąż-Sypniewska  (Sveučilište u Varšavi) održat će predavanje u organizaciji Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić''. Predavanje je naslovljeno:  Vagueness, faultless disagreement and weak assertives.  Termin i mjesto održavanja : četvrtak, 4. svibnja 2023., učionica P5 (Filozofski fakultet u Splitu), 17.30-19.30. Pozivaju se nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta na predavanje i raspravu.
19.04.2023
Filozofski fakultet organizira u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Centrom za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja mini ciklus radionica pod nazivom Znanstveni rad i informacijske vještine
14.04.2023
Raspisuje se natječaj za upis studenata na poslijediplomski sveučilišni studij (doktorski studij)  Humanističke znanosti na Filozofskom fakultetu u Splitu u akad. god. 2023./2024. za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti iz područja humanističkih znanosti (dr. sc. human.), polje interdisciplinarne humanističke znanosti na modulima: Povijest; Povijest umjetnosti; Književnost i kultura; Lingvistika; Filozofija; Mediteranski interdisciplinarni kulturološki studij. Tekst natječaja i prijavnica nalaze se na ovoj poveznici .
28.03.2023
Festival znanosti se ove godine odvija od 24. do 29. travnja. Iznimno zanimljiv program ovogodišnjeg Festivala znanosti ima za cilj približiti znanost široj javnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival će se odvijati na različitim lokacijama (Split, Solin, Sinj, Trilj, Kaštela, Omiš, zvjezdarica na Mosoru). Ovogodišnja tema Festivala je „Priroda i društvo“, a uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili i muzeji, instituti, vrtići, osnovne i srednje škole, Nastavni zavod za javno zdravstvo, KBC Split te brojne udruge. Festival znanosti možete pratiti i na YouTube kanalu Sveučilišta u Splitu:  https://www.youtube.com/channel/UCLYkpu0U3jJUbDf_jeNnP8A .
14.03.2023
Filozofski fakultet organizira u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Centrom za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja mini ciklus radionica pod nazivom  Znanstveni rad i informacijske vještine , koje će se održati prema sljedećem rasporedu: 15.3. 2023. - Pregled elektroničkih izvora u društvenim i humanističkim znanostima 22.3.2023.  -  Jedinstveni identifikatori autora i vidljivost 29.3. 2023. - Odabir časopisa za objavljivanje znanstvenog rada Sve radionice održavaju se u zgradi Filozofskog fakulteta, Poljička cesta 35, u vremenu od 13-14 h u P27.
07.02.2023
Organizatori  „Dana karijera i otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Splitu“, pozivaju sve zainteresirane da sudjeluju u jednodnevnom događaju koji će se održati u utorak, 21. veljače 2023. od 10 do 16 sati u suterenu Fakulteta. U okviru događaja organizirat će se aktivnosti kojima se želi približiti rad svih odsjeka, centara i nastavnih baza Filozofskog fakulteta učenicima srednjih škola i ostalim zainteresiranim sudionicima.  Za sve upite zainteresirani se mogu obratiti na e-mail: amandari@ffst.hr /_news/36063/Dani karijera i otvorenih vrata FFST - program.pdf
27.01.2023
Međunarodna znanstvena konferencija 13. Dani osnovnih škola - Krug od znanosti do učionice  održat će se 16. - 17. svibnja 2023. u okviru manifestacije  Friendship in May .  Registraciju i sažetak rada na hrvatskom i engleskom jeziku potrebno je poslati do 15. veljače 2023. godine. Detaljnije informacije dostupne su na sljedećim poveznicama: Medjunarodna znanstvena konferencija 13 dani osnovnih drugi poziv. International Scientific Conference 13th Days of Primary Schools - 2nd call.
16.12.2022
Senat Sveučilišta u Splitu je dana 15.12. 2022. na svojoj 77. sjednici donio odluku o nagradama za znanost za 2021. godinu.
09.11.2022
Jednodnevna konferencija pod nazivom Konsenzus bez pokrića održala se u srijedu, 26. listopada 2022., na Filozofskom fakultetu u Splitu, a u organizaciji Odsjeka za filozofiju i Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić''. Istaknuti gost skupa bio je poznati hrvatski filozof Neven Sesardić, međunarodno priznati autor, predavač na uglednim sveučilištima diljem svijeta (Notre Dame, King's College, Lingnan...), autor članaka u vodećim časopisima (The Journal of Philosophy, knjiga u nakladi Cambridge University Press -a), te komentator brojnih društvenih i političkih tema u raznim medijima. Neven Sesardić održao je predavanje i sudjelovao u promociji svoje nedavno objavljene knjige Konsenzus bez pokrića (Školska knjiga). Konsenzus bez pokrića - poster konferencije
04.11.2022
Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta u Splitu (zajedno s partnerima) po četvrti put je organizirao znanstveno-kulturnu manifestaciju  Dani kulturne animaliSTike  u Splitu i u Bolu na Braču od 19. do 22. listopada. Konferencija sagledava načine na koje životinje obogaćuju našu kulturu, kao i načine na koje ih ljudi tretiraju, a jedan od njezinih osnovnih ciljeva svakako je omogućiti bogatiji uvid u razornost tog tretmana i pobuđivanje senzibiliteta te kritičke misli u pogledu formiranja drugačijeg pristupa životinjama. Suorganizatori  Dana kulturne animaliSTike  su fakultetski Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko bioetičko društvo, Institut za etnologiju i folkloristiku, i Udruga "Mala filozofija".  
24.10.2022
Hrvatsko-talijanska kulturna udruga “DANTE ALIGHIERI” SPLIT i Gradska knjižnica MARKA MARULIĆA organiziraju XXII. TJEDAN TALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU / XXII SETTIMANA DELLA LINGUA ITALIANA NEL MONDO , i to 24. i 25. listopada 2022. Program će se odvijeti u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića Split, Ulica slobode 2, prema sljedećem rasporedu: ponedjeljak, 24. 10. 2022. u 18:00 h Conferenza, mostra e presentazione del libro illustrato/ predavanje, izložba i prezentacija knjige: Dante Alighieri: "La Divina Commedia - Inferno" - graphic-poem di Emilio Guazzone (Firenze, Italia) "Dante goes to Split!" - Emilio Guazzone
14.10.2022
Predstavljanje kapitalne znanstvene opreme, odnosno uređaja Pretražni elektronski mikroskop (FEG-SEM)  i Transmisijski elektronski mikroskop (TEM) održat će se   26. listopada u Zgradi tri fakulteta (amfiteatar A-01). Uređaji su nabavljeni kroz projekt " Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta" . Uvodno predavanje će održati stručnjaci iz tvrtke JEOL (proizvođač uređaja), a mikroskope će predstaviti odgovorni stručnjaci prof.dr.sc . Ivana Bočina - TEM i prof.dr.sc . Ante Bilušić - FEG-SEM.   Za sudjelovanje na naprednom treningu treba prethodna prijava na uir@unist.hr .  Vrijeme: Srijeda, 26. listopada 2022., od 9:30.  Mjesto: Zgrada tri fakulteta, Ruđera Boškovića 33, amfiteatar A-01.  Link na web UIR-a:  https://www.unist.hr/uir   - na kataloge: i  http://www.unist.hr/znanost-i-inovacije/ured-za-istrazivanje-i-razvoj/katalozi
20.09.2022
Međunarodni znanstveni skup posvećem životu i djelu Krune Prijatelja, a povodom 100. obljetnice njegovog rođenja, održat će se od 28. do 29. rujna 2022. godine u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu. Skup se održava u sklopu 34. Knjige Mediterana, a u suorganizaciji Književnog Kruga Split i Filozofskog fakulteta u Splitu. Program skupa dostupan je na sljedećim poveznicama:  Raspored izlaganja Plakat
19.09.2022
Predstavljanje znanstvene monografije Ante Trumbić – čovjek gvozdene riječi. Retorička analiza Trumbićevih izabranih govora autorice Anite Runjić-Stoilove održat će se u sklopu Knjige Mediterana 27. rujna 2022. u 19 sati u Palači Milesi. O monografiji će govoriti recenzenti prof. dr. sc. Marko Trogrlić i doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček te autorica. U ime Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzeja grada Splita govorit će izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju i Branka Brekalo, prof., v. d. ravnateljica Muzeja. Moderatorica promocije bit će izv. prof. dr. sc. Marijana Tomelić Ćurlin.
14.09.2022
Zadnji petak u rujnu  rezervirajte za  Europsku noć istraživača,  koja će se ove godine istodobno održati u 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku! Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama i predavanjima u pet najvećih hrvatskih obalnih gradova:  Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Dubrovniku .
13.09.2022
Dana 13. rujna 2022. godine u 12 sati održana je na Filozofskom fakultetu u Splitu informativna radionica o korištenju aplikacije ZNAK, koja nastavnicima služi za unos podataka o realiziranoj/planiranoj znanstvenoj djelatnosti. Radionicu je predvodio informatičar Nino Mijač. Sudionici su imali prigodu dati komentare na funkcioniranje same aplikacije, kako bi se omogućio što brži i učinkovitiji unos podataka. 
31.08.2022
XVI. Mediteranski korijeni filozofije održat će se 31. rujna u Ilirskom sjemeništu u Omišu te od 1. do 3. rujna u prostorima Sveučilišta u Splitu kraj Peristila (Poljana kraljice Jelene 1/III).  Više informacije dostupno je u knjižici sažetaka.
30.06.2022
Università Politecnica delle Marche (UNIVPM) nudi  10 (deset) dvogodišnjih stipendija (akademske godine 2022./2023. i 2023./2024.) , koje financira talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, studentima koji dolaze iz zemalja obuhvaćenih strategijom EUSAIR (Europska strategija za Jadransko-jonsku regiju). Svi zainteresirani moći će se prijaviti za navedene stipendije nakon što upišu jedan od sljedećih kolegija na Università Politecnica delle Marche: Biomedicinsko inženjerstvo, Inženjerstvo okoliša, Inovacije i menadžment hrane i pića, Međunarodna ekonomija i trgovina, Zeleno industrijsko inženjerstvo. Kolegiji se u potpunosti izvode na engleskom jeziku. Za stipendiju se mogu prijaviti svi studenti iz Jadransko-jonske regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija). Stipendija iznosi  6.000,00 €   za svaku akademsku godinu  (maksimalno dvije akademske godine). Stipendisti će imati pravo na oslobađanje od školarine (osim regionalnog poreza koji iznosi 140,00 € i državne pristojbe od 16,00 €). Rok za prijave je  8. srpnja 2022.  godine. Više informacija nalazi se u  službenom pozivu . POVEZNICA ZA PRIJAVU  
29.06.2022
Ljetna škola odgovorne znanosti održat će se na Medicinskom fakultetu, 29. kolovoza do 2. rujna 2022. godine. Ova je ljetna škola namijenjena mladim istraživačima koji žele naučiti u praktičnoj radionici kako principe odgovornog istraživanja iz Europskog kodeksa za istraživačku čestitost provesti u praksi. Detaljnije informacije dostupne su na sljedećoj poveznici: https://mefst.unist.hr/studies/mefst-summer-schools/ssrr-2022/11695
28.06.2022
U ponedjeljak, 20. lipnja, u OŠ Meje održane su radionice kao dio aktivnosti projekta Blue-connect kojeg financira Europska unija, a organizator je Sveučilište u Splitu. Na taj način su aktivno započele (pred)aktivnosti Europske noći istraživača 2022. Cilj radionica bio je educirati učenike o važnosti uravnoteženog održivog života i gospodarskog razvoja bez štete za okoliš, uz očuvanje bioraznolikosti i upotrebu obnovljivih izvora energije. Sve izraženije globalne klimatske promjene s kojima se svijet suočava zahtijevaju da mladi postanu aktivni građani te u budućnosti djeluju održivo i žive u suglasju s prirodom kako bi se Zemlja očuvala za generacije koje dolaze.
15.06.2022
Prof. dr. sc. Sanja Stanić s Filozofskog fakulteta u Splitu dobitnica je plakete Sveučilišta za izniman doprinos razvoju Sveučilišta u Splitu istaknutim radom na znanstvenom i stručnom polju.  Iskrene čestitke !   
15.06.2022
U organizaciji Filozofskog fakulteta u Splitu, 2. i 3. lipnja 2022. , održana je 14. međunarodna znanstvena konferencija ICFE 2022 - Conference in the Field of Education: Educational Reforms: The Role of Policy and Educational Research. Sudionici konferenciji su bili brojni znanstvenici različitih europskih sveučilišta kao i četiri najveća hrvatska sveučilišta. Problematizirali su različite teme iz područja obrazovanja, kao i otvorili brojne mogućnosti za različite oblike buduće suradnje u širenju znanstvenih spoznaja. Posebnost i dodana vrijednost ove konferencije jest u tome da nema stalnog organizatora i domicilnu državu organizacije već je svake godine organizator druga institucija iz druge europske države, a ove godine je ta čast pripala Filozofskom fakultetu u Splitu. Pozvana predavanja su održali: Dr. Ivana Batarelo Kokić (Faculty of Humanities and Social Sciences, Split), Dr. Anna Babicka-Wirkus (The Institute of Pedagogy at Pomeranian University in Słupsk, Poland) i Dr. Werner Bigell (University in Tromsø – The Arctic University of Norway, Faculty of Humanities, Social Sciences and Education). Osim plenarnih predavanja i rada u sekcijama, sudionici su sudjelovali u turističkom obilasku grada u organizaciji Turističke zajednice grada Splita. U završnom dijelu konferencije otvorena je izložba lutaka dramskog modula RPOO-a pod nazivom „Scenska lutka javajka“ nastale pod mentorstvom doc. dr. sc. Marijane Županić Benić (Učiteljski fakultet u Zagrebu) u okviru kolegija „Likovna dramaturgija i lutkarska tehnologija“. Fotoalbum . 
01.06.2022
Dana 1.lipnja 2022. održana je promocija knjige hrvatskog i američkog profesora Dr. Ive Banca pod nazivom  S edamdeset i prva: Uspon i pad hrvatskoga nacionalno-reformnog pokreta.    Knjigu su predstavili red. prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, izv. prof. dr. sc. Mladenko Domazet te izv. prof. dr. sc. Andrea Feldman, osvrnuvši se na društvenu i političku ulogu prof. Banca te na njegov iznimno važan znanstveni doprinos za hrvatsku historiografiju.  Program je vodio red. prof. dr. sc. Josip Vrandečić, naglasivši kako je prof. Banac u knjigu ugradio svoju punu znanstvenu zrelost i snagu.  Knjiga  Ive Banca o  Hrvatskom proljeću  predstavlja njegovo zadnje djelo koje je, nažalost, zbog autorove prerane smrti, ostalo nedovršeno. Knjiga nije pisana samo za naše vrijeme i predstavlja poziv na razmišljanje o tomu koliko su nakupine komunističkog režima još uvijek prisutne u našem društvu. Skup je u ime dekanice i uprave, pozdravila prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof.  dr.sc . Antonela Marić. Fotoalbum
26.05.2022
U organizaciji Odsjeka za filozofiju i Splitskog filozofskog kruga, Filozofski fakultet ugostio je 25. svibnja 2022. prof. dr. sc. Lina Veljaka, jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih filozofa. Održana je promocija njegove knjige  Izazovi našeg vremena, koju su predstavili  Anita Lunić i Gracijano Kalebić podsjetivši publiku na bogati polustoljetni filozofski i aktivistički rad profesora Veljaka. Tomu je uslijedilo  predavanje pod naslovom "Biologizam i kulturalizam".  Fotoalbum  
26.05.2022
Dana 25.05. 2022. održana je  promocija Zbornika Šime Pilića. Skup je, u ime dekanice i uprave, pozdravila prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Antonela Marić.  Promotori Zbornika bili su prof. dr. sc. Marko Dragić, izv. prof. dr. sc. Ivanka Buzov, izv. prof. dr. sc. Gorana Bandalović te prof. emeritus Drago Roksandić. Promotori su, osim znanstvenog doprinosa prof. Pilića, posebno naglasili njegov doprinos osnivanju Filozofskog fakulteta te istaknuli njegovu brigu za lokalnu zajednicu i njegov društveni angažman.   Fotoalbum
25.05.2022
Dana 24.05. 2022. održana je  promocija Zbornika radova Filozofskoga fakulteta u Splitu. Skup je, u ime dekanice i uprave, pozdravila prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr.sc. Antonela Marić, uz zahvalu svima koji su svojim doprinosom pomogli da Zbornik postane prepoznatljiv znanstveni časopis. Zbornik su promovirali dr. sc. Danica Škara, prof. emerita, prof. dr.sc. Marina Marasović Alujević, izv. prof. dr. sc. Srećko Jurišić, izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević i glavna urednica izv. prof. dr. sc. Nikica Mihaljević, koja je  u ime uredništva zahvalila svim autorima, recenzentima i suradnicima na dobroj dosadašnjoj suradnji i izrazila nadu u još bolju i intenzivniju buduću suradnju.   Fotoalbum
19.05.2022
Dana 18.05.2022. održana je promocija knjige Pristup djece s teškoćama u razvoju suvremenom likovnom-umjetničkom djelu, autorica izv. prof. dr. sc. Esmeralde Sunko i izv. prof. dr. sc. Marije Brajčić ,  u izdanju Filozofskog fakulteta u Splitu. Knjigu su, uz autorice, predstavile recenzentica, izv. prof. dr. sc. Dunja Pivac, i doc. dr. sc. Ivana Visković.
19.05.2022
U okviru suradnje sa  Sapir Academic College, dr. Ruth Eitan održala je predavanje naslovljeno  Basic guidelines for the establishment of the State of Israel: Historical aspects and current trends  pred studentima i nastavnicima Filozofskog fakulteta u Splitu. Zahvaljujemo dr. Eitan na iznimno posjećenom i zanimljivom predavanju! 
19.05.2022
Na Filozofskom fakultetu osnovan je  Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja,  kao ustrojbena jedinica Filozofskog fakulteta. Svojom temeljnom orijentacijom, kao trandisciplinaran, ovaj Centar je prvi takav pri Filozofskom fakultetu i među prvima pri Sveučilištu u Splitu, te slijedi ciljeve predviđene  Razvojnom strategijom Filozofskog fakulteta u Splitu 2021.-2025.,  kao i ciljeve   Strategije Sveučilišta u Splitu 2021.-2025.  Voditeljicom centra je imenovana prof. dr. sc. Sanja Stanić.  Osnutak Centra je potaknut idejom i željom da se akademska zajednica, kako sastavnica Sveučilišta u Splitu, tako i međusveučilišne suradnje u zemlji i inozemstvu uključi u istraživačke i promotivne aktivnosti usmjerene na smanjenje zdravstvenih nejednakosti i negativnih efekata pandemijskog razdoblja te ka unapređenju kulture zdravlja i zdravih životnih stilova među studentima, ali i u široj društvenoj zajednici.
18.05.2022
U okviru radnog posjeta kolega sa Sapir Academic College, 17. svibnja 2022., nastavnicima i studentima Filozofskog fakulteta te njihovim gostima, prikazan je dokumentarni film  The Ancestral Sin  (Israel, 2017., 109 min) s početkom u 17:30 sati. Film se bavi temama vezanim uz povijest stvaranja izraelske države.  Nakon projekcije, uslijedila je panel diskusija u kojoj su sudjelovali dr. Ruth Eitan, dr. Ori Lev, dr. Merav Moshe Grodofsky i dr. Erez Tzfadia.  Panel je moderirala izv. prof. dr. sc. Tonija Andrić.  
12.05.2022
Za studente Filozofskog fakulteta u Splitu, održana je dana 11.05. 2022. u sklopu manifestacije Friendship in May,  iznimno zanimljiva i korisna radionica razvoja komunikacijskih vještina. Radionica proizlazi iz iskustva na projektu Ritam igre te, između ostaloga, uz interdisciplinarni pristup, koristi ludičke elemente kao didaktičku okosnicu, korištenjem elemenata glume,  kineziologije i novinarstva.  Radionica se sastoji od tri komponente: novinarskog dijela (komuniciranje poruke, ponašanje pred kamerom), glumačkog dijela (ponašanje na pozornici, gluma i javni nastup) te kineziološkog dijela (priprema za nastup, postura tijela, disanje tijekom nastupa, itd.). Radionicu su vodili Matej Sunara, novinar, Ivan Baranović, glumac i Teo Toula, diplomirani kineziolog. 
11.05.2022
Dana 10.05.2022. održana je promocija znanstvene monografije " Pisanje na (engleskome kao) stranome jeziku u ranoj školskoj dobi " autorica izv.  prof. dr. sc. Glorie Vickov  i asistentice  dr. sc. Eve Jakupčević,  u izdanju Filozofskog fakulteta u Splitu. Riječ je o znanstvenom djelu iz područja primijenjene lingvistike koje se bavi pitanjem uvođenja i razvijanja vještine pisanja na stranom jeziku u ranoj školskoj dobi. Monografiju je, uz autorice, predstavila recenzentica, izv. prof. dr. sc. Mirjana Matea Kovač.  Fotogalerija
05.05.2022
Dana 04. svibnja 2022. godine, u sklopu manifestacije „Friendship in May“  na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, predstavljeni su rezultati znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece u riziku socijalne isključenosti u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. Predavanje za studente i sveučilišne nastavnike održala je prof. dr. sc. Dejana Bouillet, voditeljica projekta s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govoreći o rizicima socijalne isključenosti djece, prof. dr. sc. Dejana Bouillet je naglasila da je trećina djece u dobi od 5 do 7 godina u nekom riziku socijalne isključenosti, pri čemu su rizici većine (20%) djece takvi da je njihov nepovoljan utjecaj na razvoj djece moguće i potrebno prevenirati unutar sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Međutim, tek manji dio dječjih vrtića koristi odgojno-obrazovne strategije i metode rada koji imaju prevencijski karakter. Zato je važno u nastavku projekta razviti i evaluirati modele podrške toj ranjivoj skupini djece. Izv. prof. dr. sc. Esmeralda Sunko i doc. dr. sc. Ivana Visković s Filozofskog fakulteta u Splitu članice su istraživačkog tima MORENEC.    
04.05.2022
U okviru aktivnosti  Friendship in  May,   koje Filozofski fakultet provodi tijekom svibnja, prof. dr. sc. Sanja Stanić održala je dana 4. svibnja 2022. predavanje naslovljeno:  Postpandemijski život - učinci baršunastog kaveza.   U predavanju je bilo riječi o društvenoj uvjetovanosti zdravlja, kao i utjecajima pandemije na svakodnevni život. Posebno su naglašene promjene u prehrambenim navikama kao i učinci na mentalno zdravlje, te su predstavljeni nalazi istraživanja provedenog među studentima.   
04.05.2022
Pod vodstvom mentorica doc. dr. sc. Suzane Tomaš, doc. dr. sc. Lade Maleš i voditeljice radionice Marijane Vrdoljak, mag., dana 02. svibnja 2022. održana je radionica pod nazivom Lego u nastavi, namijenjena studentima i lokalnoj zajednici. Cilj radionice bio je polaznike upoznati s mogućnostima primjene Lego kocaka u nastavi hrvatskog jezika, matematike i informatike, uz pomoć Lego kocaka te Lego Mindstorms konstrukcijskih robotičkih setova. Na radionici je naglašeno da je Lego, iako igra za djecu (odrasle), više od zabave, a didaktička moć Lega čini ga primjenjivim u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu.
02.05.2022
Austrijska  akademija znanosti ( Österreichische Akademie der Wissenschaften ) u Beču je na svojoj sjednici održanoj 22. travnja 2022. izabrala prof. dr. sc. Marka Trogrlića, redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu za svog dopisnog člana. Prof. Trogrlić je na to mjesto izabran na prijedlog Akademijina filozofsko-povijesnog razreda ( philosophisch-historische Klasse ) a zbog svojih znanstvenih postignuća na području povijesne znanosti. Austrijska akademija znanosti sa sjedištem u Beču utemeljena je 1847. godine kao Carska akademija znanosti  i ove godine proslavlja svojih 175 godina od utemeljenja. Najveća je i najvažnija državna znanstvena vansveučilišna ustanova u Republici Austriji, koja u svojih 25 istraživačkih Zavoda i svojom izdavačkom kućom ( Verlag der  Österreichische Akademie der Wissenschaften) razvija bogatu znanstveno-istraživačku i izdavačku djelatnost na području humanističkih, društvenih, prirodnih i tehničkih znanosti. Prije izbora prof. Trogrlića, u zadnjih pola stoljeća iz Hrvatske su, s područja humanističkih znanosti, za dopisne članove Austrijske akademije znanosti bili izabrani slijedeći naši znanstvenici i sveučilišni profesori:  Grga Novak, povjesničar i arheolog, (izabran 1963.), Josip Hamm, slavist,  (izabran 1964.), Zdenko Škreb, germanist, (izaban 1983.), Radoslav Katičić, jezikoslovac, (izabran 1981.) te Ivan Golub, teolog, (izabran 1989.).    Čestitamo prof. Trogrliću na ovom velikom postignuću ! 
29.04.2022
AIESEC SPLIT će na ovogodišnjem Festivalu znanosti održati predavanje na temu ,,Životni ciklus upravljanja projektima'' Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Ciljna skupina su ponajviše srednjoškolci, studenti i mladi, a glavna svrha događaja je popularizacija znanosti.
28.04.2022
Friendship In May naziv je serije događanja koje Filozofski fakultet u Splitu organizira tijekom mjeseca svibnja, s ciljem konkretizacije suradnji s drugim institucijama i dionicima, a ponajviše otvaranja prema lokalnoj zajednici.  Program je raznolik i sadržajno bogat, te uključuje predstavljanje znanstvenih monografija, Zbornika FFST, raznovrsne radionice, panel diskusiju, projekciju filma, suradnju s Umjetničkim akademijom u Splitu, vježbanje na otvorenom, i cijeli niz drugih zanimljivih događaja. 
28.04.2022
U srijedu , 27.04.2022. u 18 sati, u suterenu Filozofskog fakulteta održana je svečana promocija knjiga zaposlenika Odsjeka za rani i predškolski odgoj: Ø  Esmeralde Sunko (2021).  Aporije djece s teškoćama u razvoju: društveni odnosi i odgojno obrazovni modeli . Split: Filozofski fakultet Split. Ø  Branimira Mendeša, Ljerke Marić i  Liljane Gorba (2021). Dijete u svijetu igre - teorijska polazišta i odgojno-obrazovna praksa.  Zagreb: Tehnička knjiga - Golden marketing. Ø  Ivane Visković (2022).  Moja razvojna mapa. Zajedničko putovanje s onima koji me vole . Zagreb: Alfa.  
27.04.2022
Dr. Eva Werth ( Université Gustave Eiffel ) održala je studentima i nastavnicima Odsjeka za njemački jezik i književnost predavanje na temu Egon Schieles Lyrik . Predavanje se održalo online, 26. travnja 2022. od 11.00 do 12.30 sati.
25.04.2022
Na inicijativu profesora Sveučilišta u Splitu, i to s Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Marka Trogrlića, prof. dr. sc. Josipa Vrandečića i doc. dr. sc. Marka Rimca te, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Josipa Dukića Senat Sveučilišta u Splitu na svojoj 50. sjednici održanoj 14. srpnja 2021. je usvojio Elaborat i donio odluku o osnivanju Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu te donio Pravilnik o ustroju i radu Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu.  Centar je svečano otvoren u petak, 22. travnja 2022.  Centar će se uz znanstveno-istraživački rad baviti obradom i objavom povijesnih vrela u izdavačkim nizovima, osobito onih iz mletačke i osmanske vladavine, organiziranjem domaćih i međunarodnih seminara, ljetnih i zimskih škola, specijalističkih studijskih tečajeva te znanstvenih i stručnih skupova. Centar će usko surađivati s domaćim i međunarodnim znanstvenim i istraživačkim institucijama i centrima, nastavnicima i studenatima te poticati na suradnju s gospodarstvenim sektorom. Više na sljedećoj poveznici: https://www.unist.hr/novosti/svecano-otvoren-centar-za-hrvatske-mletacke-i-osmanske-studije-sveucilista-u-splitu
20.04.2022
Green Future konferencija  organizira se u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 9. i 10. lipnja 2022. godine . Filozofski fakultet u Splitu  podržao je Green Future konferenciju i osigurao ulaznice za studente i djelatnike FFST-a. Konferencija će ugostiti eminentne tehnološke tvrtke s izložbenim prostorima na kojima će se studenti moći informirati i o mogućnostima zapošljavanja. Molimo sve zainteresirane studente i djelatnike FFST-a koji žele sudjelovati na Green Future konferenciji da svoje podatke (ime, prezime, broj mobitela i e-mail) pošalju e-mailom organizatorima konferencije na: info@greenfuture-conf.com najkasnije do 20. svibnja 2022. Organizatori će im potom poslati ulaznice za konferenciju e-mailom.  Za nastavnike i studente Filozofskog fakulteta ulaznice su besplatne. 
14.04.2022
U četvrtak, 21. travnja 2022. godine u 12 sati u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu otvorena je izložba Almost Wojciecha Czaje. Usred pandemije bolesti Covid-19 i lockdowna 2020. godine bečki pisac i stručnjak za arhitekturu Wojciech Czaja krenuo je na jedno neobično putovanje – putovanje kroz Beč kao zamišljeno putovanje oko svijeta. Fotografije koje je Czaja prvi puta izložio 2021. godine u Wien Museumu prikazuju nepoznate kutke grada i otvaraju nove poglede na poznate bečke zgrade, ulice i trgove. Tako Beč „gotovo“ (eng. almost ) postaje Guangzhou, Pittsburgh, Asunción ili Krk. Izložba je organizirana u suradnji Austrijskog kulturnog foruma i Filozofskog fakulteta u Splitu.
24.03.2022
Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2021. godinu održana je u četvrtak 24. ožujka, u vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu „Don Frane Bulić“. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, prorektori, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prof. dr. sc. Đurđica Miletić i prof. dr. sc. Željko Radić, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, Tomislav Đonlić,  pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, Marina Protić, pročelnica Ureda Grada Splita, izaslanica gradonačelnika Grada Splita Ivice Puljka, članovi akademske zajednice te ostali uvaženi gosti. S Filozofskog fakulteta, u području društvenih znanosti,nagrađena je prof. dr. sc. Maja Ljubetić, dok je u interdisciplinarnom području znanosti nagrađen izv. prof. dr. sc. Darko Hren.  https://www.unist.hr/novosti/svecano-dodijeljene-nagrade-za-znanost-sveucilista-u-splitu-17#10
24.03.2022
Predstavljanje knjige  Toni Morrison: književnost na razmeđu američke politike i povijesti,  autora izv. prof. dr. sc.  Gordana Matasa, održano je u srijedu, 30. ožujka 2022. god. u atriju Filozofskog fakulteta.  Publikaciju u izdanju Filozofskog fakulteta u Splitu predstavile su izv. prof. dr. sc. Nikica Mihaljević (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), i recenzentice knjige: prof. dr. sc. Dunja Jutronić (Sveučilište u Mariboru) i izv. prof. dr. sc. Gordana Galić Kakkonen (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu). Fotografije su dostupne na sljedećoj poveznici: https://photos.google.com/share/AF1QipPat5rz0Ms_q0tYBGGtjxm2GqCly74zzFH4rPEMbxAZkoK6D4YPivConMdh-ptQxQ?key=R0lnT0dOZjFLT1JwMEtrUUxNNTNxVWtOWmZYdS1B
10.03.2022
Konferencija „IZLOŽBENE KARTOGRAFIJE” (podnaslov: “Kritički instrumentarij, izložbeni i kustoski narativi“), održava se od 10. do 12. ožujka 2022. godine  online  na platformi Google Meet, u suorganizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA). Program konferencije dostupan je na sljedećoj poveznici: /_news/41766/Exhibitive Cartographies program abstracts 2022_9 3 2022.pdf
02.03.2022
Izložba pod nazivom "Od izvornika do prijevoda," kao i tribina književnog prevođenja, održate će se 11. ožujka 2022. godine, u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja (CIRCO) Filozofskog fakulteta u Splitu i Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Izložba "Od izvornika do prijevoda" donosi najbolja i nagrađivana prevoditeljska rješenja u 2020./2021. godini i ostaje otvorena do 25. ožujka 2022. u suterenu Fakulteta.  Tribina s radionicom književnog prevođenja,održat će se prema sljedećem programu:    9:45 Otvaranje izložbe "Od izvornika do prijevoda" 10-10:45 Katja Radoš Perković: "Prevođenje dječje književnosti: primjer Pinocchijevih pustolovina" P16 10:50-11:35 Anda Bukvić Pažin: "Slučaj Janosch: njemačka dječja književnost izgubljena u prijevodu" P 16 1 1:35-12 Stanka 12-13 Lara Hölbling Matković: "Što imaš prevesti u slikovnici?", radionica književnog prevođenja P16
28.02.2022
U utorak 22.02.2022, u sklopu ciklusa „Uči - dijeli – rasti“, održana je radionica „Prijelaz djece iz dječjeg vrtića u osnovnu školu“. Analizirani su kvalitetni postupci prijelaza i mogućnosti umrežavanja stručnjaka-praktičara (odgajatelja i učitelja).  Radionice su vodile doc.dr. Esmeralda Sunko i doc.dr. Ivana Visković, a kvalitetnu praksu izložila je odgajateljica Jelena Rnjak.
10.02.2022
U srijedu 9.02.2022, sklopu ciklusa „Uči - dijeli – rasti“, održana je radionica „Inkluzija kao dimenzija razvojnog kurikuluma RPOO“. Na uvjerenjima da suradnja i umrežavanje čine neke od optimalnih modela razvoja odgoja i obrazovanja, u radionice su se uključili praktičari u sustavu RPOO i znanstvenici s  Odsjeka za rani i predškolski odgoj Filozofskog fakulteta u Splitu.  Radionice su vodile doc. dr. sc. Esmeralda Sunko i doc. dr. sc. Ivana Visković, a kvalitetnu praksu izložile su odgajateljice Jelena Rnjak i Katja Ivančić.
07.02.2022
Pozivaju se zainteresirani za prijavu na konferenciju pod nazivom "E-metodologija" koja će se održati 21. travnja 2022. u Wroclawu, u organizaciji Odjela za javno zdravstvo Medicinskog sveučilišta Wroclaw i Zaklade "Pro Scientia Publica." Teme konferencije su prednosti i nedostaci online metode istraživanja u humanističkim i društvenim znanostima.
04.02.2022
Pozivaju se svi zainteresirani sudionici na sudjelovanje na 14. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ICFE 2022  -  Obrazovne reforme: uloga obrazovnih politika i istraživanja obrazovanja   koja će se održati u Splitu, 2. – 3. lipnja 2022 . u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Na sljedećoj poveznici se nalazi 1. poziv sa svim informacijama vezanim uz konferenciju: Prvi poziv ICFE 2022.  
24.01.2022
Otvoren je poziv svim zainteresiranim sudionicima da sudjeluju na konferenciji „IZLOŽBENE KARTOGRAFIJE” (podnaslov: “Kritički instrumentarij, izložbeni i kustoski narativi“), međunarodnoj znanstveno-stručnoj i umjetničkoj konferenciji na engleskom i hrvatskom jeziku u suorganizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA). Konferencija će se održati od 10. do 12. ožujka 2022. godine  online na platformi Google Meet. Više o pozivu i konferenciji dostupno je na sljedećoj poveznici: /_news/41537/Poziv na sudjelovanje na konferenciji IZLOZBENE KARTOGRAFIJE.pdf
20.12.2021
Dr. sc. David Grčki s Odsjeka za Kulturologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, održat će  21. prosinca 2021., u 17:30 (dvorana P3). predavanje pod naslovom: Epistemičko razumijevanje kao kognitivna vrijednost narativnih umjetnosti te 22. prosinca 2021., u 17:30 (dvorana P3), radionicu pod naslovom: Susret s fikcionalnim likovima: Prijateljski ili simbolični?   
13.12.2021
Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, uz još četiri hrvatska sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli), bio je partner u provedbi  programa „ Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja rane i predškolske dobi “ .
04.12.2021
Dana 5. prosinca 2021. u 18 sati, u Galeriji Borisa Mardešića u Komiži, održana je promocija knjige pod nazivom Toponimija otoka bivšega života  - Svetac i Šćedro,  autora dr. sc. Joška Božanića, prof. emeritusa, i dr. sc. Marine Marasović-Alujević, red. prof. u trajnom zvanju. Knjigu su predstavili dr. sc. Antonela Marić, izv. prof., i dr. sc. Srećko Jurišić, izv. prof. U ovoj prigodi, predstavljena je i knjiga grupe autora, Navigare necesse est , urednica dr. sc. Katarine Lozić Knezović, izv. prof., i dr. sc. Anite Runjić-Stoilove, izv. prof. Knjigu posvećenu prof. Jošku Božaniću predstavila je urednica dr. sc. Anita Runjić Stoilova, izv. prof. Promocija se održala u organizaciji Filozofskog fakulteta u Splitu i Grada Komiže, u čije se ime prisutnima obratila gradonačelnica Tonka Ivčević. Gost večeri je bio Pjerin Zanki Lestić, najstariji bivši stanovnik otoka Sveca. /_news/40364/PROMOCIJA KNJIGE O OTOKU SVECU I SCEDRU.pdf
03.12.2021
Dana 9. prosinca 2021. u 18.00 sati održano je predstavljanje knjige izv. prof. dr. sc. Ivana Basića I vescovi della Dalmazia al Concilio di Hieria del 754. Appunti sulla geografia storica dell’Adriatico meridionale bizantino nell’VIII secolo, u izdanju   Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatskog društva za bizantske studije.  Predstavljanje se održalo u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu.   
02.12.2021
OBAVIJEST da je doktorski rad i Izvještaj Povjerenstva za ocjenu doktorskog rada (DR.SC.-02) doktorandice Dijane Mišetić podnesen nalazi se na ovoj poveznici .
01.12.2021
Veleposlanstvo Države Izrael raspisalo je natječaj za stipendije za akademsku godinu 2022-2023.Prijave se mogu poslati najkasnije do 30.12.2021 na adresu veleposlanstva! Upute o natječaju nalaze se na sljedećoj poveznici: https://embassies.gov.il/zagreb/NewsAndEvents/Documents/Scholarships%20-%20final.pdf Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici: https://mfa.gov.il/MFA/MFA-Archive/2003/Pages/Scholarships%20offered%20by%20the%20Israeli%20government%20to.aspx
29.11.2021
Veleposlanik Izraela g. Ilan Mor, održat će predavanje pod nazivom „Israel as a start-up nation “, dana 13. siječnja 2022. godine u 11,00 sati na Filozofskom fakultetu u Splitu. Prije imenovanja veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Ilan Mor djelovao je kao visoki politički savjetnik ministrice pravosuđa Ayelet Shaked u Jeruzalemu (Izrael), u razdoblju od 2016. do 2018. godine. Od stupanja u izraelsku diplomatsku službu 1983. i tijekom karijere, veleposlanik Mor obavljao je različite diplomatske dužnosti s posebnim naglaskom na geostrateške probleme u zemlji i inozemstvu. Veleposlanik Mor je na Sveučilištu u Tel Avivu (University of Tel Aviv, Israel) diplomirao političke znanosti i radne odnose, te magistrirao međunarodne odnose. Više detalja dostupno je u životopisu g. Mora, na sljedećoj poveznici: /_news/38443/Ilan Mor CV eng.pdf
29.11.2021
Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira konferenciju „Visokoškolske ustanove: ključ inkluzivnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. Konferencija će se održati 7. prosinca 2021. godine u online okruženju u trajanju od 10,00 do 14,00 sati. Posvećena je i s pridruženim partnerskim visokim učilištima u razdoblju od veljače 2020. do prosinca 2021. godine provodi program „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi“.
16.11.2021
Dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine otvorit će se izložba Rad, tekst, kontekst (jer greska je dio svijesti), u suradnji studentica i studenata Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu i Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu.  Otvorenje izložbe zakazano je u 19:00 sati u Palači Milesi (Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7, Split). Ova izložba predstavlja kontinuitet suradnje pokrenut 2017. godine pod imenom Rad, tekst, kontekst (oblici kolaborativnih praksi) i nastavljen 2019. godine izložbom Rad, tekst, kontekst (izložba koja vas čuje), a čiji je zajednički temelj povezati studente dvaju fakulteta.  Treća bijenalna edicija projekta "Rad, tekst, kontekst" svojevrstan je hommage znamenitom umjetniku Gorkom Žuveli (1946. – 2017.) i njegovu zagovaranju ‘greške’ kao legitimnog počela artikulacije umjetničke misli. Gorki Žuvela osnivač je splitskog studija slikarstva i jedan od osnivača Umjetničke akademije u Splitu. /_news/39419/2021_rad tekst kontekst_poziv mail_fin.pdf /_news/39419/2021_rad tekst kontekst_plakat_fin.pdf
05.11.2021
Na stranicama Znanstvene založbe Filozofskog fakulteta u Ljubljani objavljena je knjiga prof. dr. Predraga Novakovića pod nazivom Povijest arheologije na zapadnom Balkanu, u suizdavačkoj ediciji Pontes academici (Filozofski fakultet u Ljubljani, Filozofski fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Splitu, Filozofski fakultet u Beogradu). Knjiga je dostupna na sljedećoj poveznici:  https://e-knjige.ff.uni-lj.si/znanstvena-zalozba/catalog/book/321 .   
04.11.2021
Objavljen je novi broj časopisa Cross-cultural studies review : a journal for comparative studies of culture, literature and arts, čiji su glavni urednici Kim Sang Hun (Sveučilište Hankuk, Seoul) i Boris Škvorc (Filozofski fakultet u Splitu), u izdavaštvu Centra za komparativne i korejske studije pri Filozofskom fakultetu u Splitu. /_news/38916/211014_CCSR2 cover.pdf
02.11.2021
U sklopu SEA EU alijanse organiziraju se dvije radionice:  1. Leadership skills for young leaders Dr. Kerstin Mauth, in collaboration with the Continuing Professional Development Center at CAU Online. Open for post-docs of all SEA-EU partner universities. | 30.11.21 09:00 - 13:00   |01.12.21 09:00 - 13:00     For a detailed description on the course and its registration, please have a look here:  https://sea-eu.org/leadership-skills-for-young-leaders/ The Application Deadline is  07 November 2021. Application:  press_seaeu@kms.uni-kiel.de 2. Coaching tool for University: Leading and Teaching Helga Hänsler, Coaching-Beratung-Training; in collaboration with the Continuing Professional Development Center at CAU Online. Open for scientists and teaching staff of all SEA-EU partner universities. | 06.12.21 09:00 - 16:30   |09.12.21 13:00 - 16:30   |13.12.21 13:00 - 16:30       For a detailed description on the course and its registration, please have a look here:  https://sea-eu.org/coaching-tools-for-university-leading-and-teaching/ The Application Deadline is  14 November 2021. Application:  press_seaeu@kms.uni-kiel.de Ponude edukacija za djelatnike dostupne su na sljedećoj poveznici:  https://sea-eu.org/further-training/  
28.10.2021
Okruglim stolom posvećenim Tomi Bebiću, u srijedu, 27. listopada započeli su 3. Dani kulturne animaliSTike "Di nan je sad naš tovar Sivac?".Dani kulturne animaliSTike su znanstvena i popularna manifestacija posvećena problemima i pitanjima vezanima uz životinje, tj. čovjekovu predodžbu i odnos spram životinja. Program skupa dostupan je na sljedećoj poveznici: /_news/35491/3. DKA abstracts.pdf U petak, 29. listopada konferencija će se u periodu od 14:30 – 20:00 moći pratiti online preko Google Meet-a: Video call link: https://meet.google.com/asa-jbgy-dzk    
25.10.2021
Okrugli stol "Tomi u čast". Hommage Tomi Bebiću održava se u okviru III. Dana kulturne animalistike "Di nan je sad naš tovar Sivac". Na okruglom stolu će sudjelovati: Saša Antić Zlatko Gall Koraljko Greben Helena Peričić Siniša Vuković Okrugli stol se održava u Velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35.
22.10.2021
U petak, 22. listopada 2021. godine, u 9 sati, svečano je otvoren međunarodni znanstveni skup pod nazivom Mediteran kao identitetska odrednica: jezik, književnost, kultura i novi mediji . Prisutnim gostima i sudionicima skupa, kojim se obilježava dvadeseta obljetnica osnutka Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, obratili su se dr. sc. Goran Kardum, red.prof., prorektor Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Gloria Vickov, izv. prof., dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. sc. Joško Božanić, prof. emeritus, osnivač Odjela za humanističke znanosti pri Sveučilištu u Splitu, čiji je pravni sljednik Filozofski fakultet te dr. sc. Tanja Brešan Ančić, doc., pročelnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.      
20.10.2021
Svečano predstavljanje Zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudjavcevu, pod nazivom "Teatar u Splitu i Split u teatru" (ur. Magdalena Nigoević i Tea Rogić Musa) održat će se u utorak, 26. listopada 2021.godine u 17.00 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osim urednica, o Zborniku će govoriti i izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Sanja Vulić, izv. prof. dr. sc. Gordana Galić Kakkonen , i Jasen Boko. 
20.10.2021
Predstavljanje zbornika  Periferno u hrvatskoj književnosti i kulturi i   Periferno u hrvatskom jeziku, kulturi i društvu  Predstavljanje dvosveščanog zbornika radova Periferno u hrvatskoj književnosti i kulturi (ur. K. Bagić, M. Levanat-Peričić, L. Małczak) i Periferno u hrvatskom jeziku, kulturi i društvu  (ur. Bońkowski, M. Lukić, K. Mićanović, P. Pycia-Košćak, S. Zubčić) održat će se 21. 10. 2021. u 10.00 na Filozofskom fakultetu u Splitu u predavaonici P7. Zbornik će predstaviti izv. prof. dr. sc. Jagoda Granić, dr. hab. Leszek Małczak, kao jedan od urednika, te dr. sc. Josip Lasić u ime autora.
19.10.2021
Dana 15. listopada 2021. godine u suradnji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Agencije za odgoj i obrazovanje održana je konferencija pod nazivom "Rizici socijalne isključenosti djece u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja." To je druga konferencija održaba u sklopu projekta “Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” (MORENEC), financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Konferencija je održana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a okupila je 58 stručnjaka iz četiri županije: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske. Skup je uz suorganizatore podržao i pozdravio gradonačelnik Grada Splita, prof. dr. sc. Ivica Puljak, a u programu su uz članice istraživačkog tima (prof. dr. sc. Dejanu Bouillet, doc. dr. sc. Adrijanu Višnjić Jevtić, doc. dr. sc. Ivanu Visković i doc. dr. sc. Esmeraldu Sunko) sudjelovale i izv. prof. dr. sc. Ivanka Buzov s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, izv. prof. dr. sc. Rozana Petani s Odjela za izborazbu odgojitelja i učitelja Sveučilišta u Zadru i Tončica Kalilić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje.
15.10.2021
Šezdeset i drugi po redu simpozij Hrvatskoga filozofskog društva pod nazivom  Europska unija - Jučer, danas, sutra  održat će se u Zagrebu od 25. do 27. studenoga 2021. Više detalje dostupno je na sljedećoj poveznici:  /_news/34626/HFD simpozij - Europska unija (1) (1).pdf    
13.10.2021
Stručno usavršavanje pod nazivom Giornata di studio per insegnanti di Italiano održat će se u petak, 15. listopada 2021. godine, na Filozofskom fakultetu u Splitu. Usklopu ovog stručnog usavršavanja, u organizaciji Odsjeka za talijanski jezik, pozvani izlagači su prof. ssa Lisa Capaccioli, doc. dr. sc. Sandra Mardešić, doc. dr. sc. Nevenka Maras, Loreta Šimunić, mag. philol. ital, i Giuseppe Caruso, PhD. Više detalja dostupno je na sljedećoj poveznici:  /_news/36571/Aggiornamento programma.pdf
11.10.2021
U petak, 8. listopada 2021. godine, u 18.00 sati održana je svečana promocija Zbornika  Navigare necesse est  u nakladi Filozofskog fakulteta u Splitu, urednica Katarine Lozić Knezović i Anite Runjić-Stoilove. Svečarska urednička monografija  Navigare necesse est , uz bibliografiju znanstvenih i stručnih radova dr. sc. Joška Božanića,   donosi 15 priloga prijatelja, suradnika i kolega prof. emeritusa Joška Božanića. Prilozi se tematski vežu uz neki od brojnih profesorovih znanstvenih i stručnih interesa, od ljubavi prema moru i fenomenu falkuše do zanesenosti usmenom predajom i materinskim idiomom.
08.10.2021
Konferencija pod nazivom  „Rizici socijalne isključenosti djece u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ održat će se 15. listopada 2021. godine u prostorima Medicinskog fakulteta u Splitu.   Konferencija se organizira u sklopu projekta „Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ (MORENEC) kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.  Namijenjena je stručnjacima - praktičarima u sustavu institucionalnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO) - odgajateljima, stručnim suradnicima i ravnateljima Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko- neretvanske županije. Svrha konferencije je otvoriti prostor za stručnu i argumentiranu raspravu o ključnim teorijskim konceptima kvalitete pedagoške prakse i rizika socijalne isključenosti djece rane i predškolske dobi, temeljem rezultata istraživanja ostvarenimau dosadašnjim projektnim aktivnostima. Konferencija je u suorganizaciji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta u Splitu i Agencije za odgoj i obrazovanje.
28.09.2021
Šesta međunarodna konferencija za doktorande i poslijedoktorande u humanističkim i društvenim znanostima održat će se online 8. listopada. Ovogodišnja konferencija tematski usmjerena na prožetost umjetnosti i prirode organizirana je od strane Centra za ikonografske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Ljubljani, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu  i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.  Više podataka dostupno je u knjižici sažetaka, programu i pozivnici, na kojoj je i link na online konferenciju: /_news/36487/Knjizica sazetaka.pdf /_news/36487/PROGRAM (1).pdf /_news/36487/Pozivnica.pdf  
25.09.2021
Izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović ovogodišnja je dobitnica priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih za 2021. godinu u Republici Hrvatskoj. Kolegici Koludrović, voditeljici Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja našeg Fakulteta, dodijeljeno je ovo vrijedno priznanje kao rezultat višegodišnjeg rada na razvoju i unaprjeđenju obrazovanja odraslih u RH; znanstvenih istraživanja i publikacija koje je izradila u području obrazovanja odraslih; brojnih edukacija koje je održala diljem RH te uspješnog rada na registriranju standarda zanimanja i kvalifikacije stručnjaka u obrazovanju odraslih.  Čestitamo kolegici Koludrović na ovom vrijednom priznanju!  
24.09.2021
Na Filozofskom fakultetu u Splitu, u organizaciji Odsjeka za talijanski jezik i književnost, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Centrom za interdisciplinarne studije Studia Mediterranea, uz potporu Centra za komparativne i korejske studije, održana je, u hibridnom obliku, međunarodna interdisciplinarna konferencija „ Da Dante ad oggi: malattie, epidemie e pandemie nella lingua, nella letteratura e nella cultura – From Dante to the present day: disease outbreaks, epidemics and pandemics in language, literature and culture “, od 23.-24. rujna 2021. Sudionike su pozdravili prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, predsjednica Organizacijskog odbora konferencije izv. prof. dr. sc. Nikica Mihaljević te pročelnica Odsjeka za talijanski jezik i književnost, doc. dr. sc. Marijana Alujević.
23.09.2021
Od 20. do 22. rujna 2021. g. u Splitu (Galerija Meštrović) održana je prva konferencija Međunarodne udruge za povijest gradova. Suorganizatori konferencije pod nazivom Protagonists of Urban Order from the Antiquity to the Present , posvećene novoj temi četverogodišnjeg programa Urbani poredak , su Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Hrvatski institut za povijest i Književni krug Split (manifestacija Knjiga Mediterana).  
23.09.2021
U nedjelju, 18. rujna, u sklopu 33. Knjige Mediterana predstavljena je znanstvena autorska knjiga dr. sc. Ivana Matijevića pod nazivom „Oficium consularis provinciae Dalmatiae. Vojnici u službi namjesnika rimske Dalmacije u doba principata“, objavljene u nakladi Književnog kruga Split i Filozofskog fakulteta u Splitu. O knjizi su govorili akademik Nenad Cambi, Dino Demicheli i autor, a u ime dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Glorije Vickov, nekoliko prigodnih riječi nazočnima je uputila prodekanica Antonela Marić.  
20.09.2021
Međunarodni znanstveni skup „Levant at the time of Lepanto“ započeo je s radom danas u prostorima Sveučilišta na Peristilu. Skup se odvija u hibridnom okruženju uz prisutnost nekoliko izlagača putem on-line platforme. Otvaranju skupa nazočili su prof. dr. sc. Leandra Vranješ-Markić, prorektorica za znanost i inovacije, prof. dr. sc. Josip Vrandečić, koji je pozdravio skup u ime Filozofskog fakulteta i Odsjeka za povijest te prof. dr. sc. Ivan Basić koji je pozdravio u ime Hrvatskog društva za bizantske studije.
26.08.2021
XV. Mediteranski korijeni filozofije na temu  Galen: Najbolji je liječnik ujedno i filozof - ljubav mudrosti u doba pandemije svečano su otvoreni 26.  kolovoza 2021. godine, u velikoj dvorani prostorija Sveučilišta u Splitu, na Poljani kraljice Jelene 1/III (Peristil). Dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov, pročelnik Odsjeka za filozofiju, izv. prof. dr. sc. Tonći Kokić, te predsjednik organizacijskog odbora MKF-a, prof. dr. sc. Mislav Kukoč, obratili su se prigodnim govorima prisutnim izlagačima i gostima ove konferencije koju petnaestu godinu zaredom organizaciju Hrvatsko filozofsko društvo i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu.
23.08.2021
Predstavljanje knjige pod nazivom  Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih inicijativa 1868. – 1941.,  autora   dr. sc. Mladenka Domazeta, održat će se u utorak 24. kolovoza 2021. u 21:00 sat u Muzeju općine Jelsa. Više o događaju dostupno je u sljedećem dokumentu: /_news/37119/poziv promocija 24. VIII. 2021. g..pdf
20.08.2021
Ove je godine publiciran udžbenik inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), kojemu je izdavač Filozofski fakultet u Splitu. Udžbenik je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada autorica s polaznicima kolegija Hrvatski jezik za strance A1 u Centru za hrvatske studije u svijetu (CEHAS) Filozofskog fakulteta u Splitu. Udžbenik i vježbenica sastoje se od 15 cjelina, koje prate semestralnu nastavu i usklađene su s 15 tjedana nastave. Materijali i teme usklađeni su sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (ZEROJ) za A1 razinu. Svaka se cjelina sastoji od triju podcjelina koje obuhvaćaju pisane tekstove, različite zadatke, gramatičke jedinice, korisne izraze i slušni tekst. Na kraju svake cjeline donose se kulturološke zanimljivosti. Svaka cjelina završava usustavljenim gramatičkim pregledom. Na kraju udžbenika nalaze se hrvatsko-englesko-španjolski rječnik i slušni tekstovi. U oblikovanju materijala korišten je konstruktivistički pristup, želeći staviti polaznike u središte obrazovnog procesa i potaknuti ih da sami uoče gramatičke i ostale jezične zakonitosti. Mnogobrojna pitanja navedena u zadacima njeguju konverzacijski pristup, jednako kao i izdvojeni korisni izrazi u svakoj podcjelini. Želja je autorica da svi koji žele naučiti hrvatski jezik upravo u ovom udžbeniku i pratećoj vježbenici pronađu zanimljive i poticajne materijale te da s hrvatskim jezikom budu na „ti“.  
12.07.2021
Međunarodna konferencija na temu istočno-azijskih i korejskih studija, pod nazivom The Recognition of the Other and Cultural Translation in East Asia, održat će se od 15. do 16. srpnja 2021. godine. Suorganizatori konferencije su Centar za komparativne i korejske studije Filozofskog fakulteta u Splitu (Hrvatska), Sveučilište Adam Mickiewicz (Poljska), Hankuk University of Foreign Studies, Korean National Open University, Yonsei University i Ihna University (Južna Koreja). Program je dostupan na sljedećoj poveznici: /_news/41069/Konferencija Centar 15. i 16. srpnja 2021.-1.pdf  
07.07.2021
U biltenu Korean Studies Promotion Service (KSPS) objavljen je intervju s prof. dr. sc. Borisom Škvorcom, voditeljem Centra za komparativne i korejske studije na Filozofskom fakultetu u Splitu. Intervju je dostupan na sljedećoj poveznici: http://ksps-news.aks.ac.kr/news_view.jsp?cg_id=0&c_id=6&pg=0&ncd=441  
29.06.2021
Filozofski fakultet u Splitu, Odsjek za talijanski jezik i književnost, Talijanski institut za kulturu i Centar Studia Mediterranea, uz potporu Centra za komparativne i korejske studije organiziraju međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup   From Dante to the present day: disease outbreaks, epidemics and pandemics in language, literature and culture  koji će se održati od 23. – 24. rujna 2021.   Više detalja o konferenciji te načinu prijave nalazi se na sljedećoj poveznici:   Call_for_papers_UNIST_FFST_09_2021
29.06.2021
Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu izdavač je monografije pod nazivom Toponimija otoka bivšeg života - Svetac i Šćedro , autora Joška Božanića i Marine Marasović Alujević. Monografija je ilustrirana fotografijama Ive Pervana, Borisa Kragića, Dinka Božanića, i Marine Marasović Alujević. Naslov monografije sugerira ključni problem: odumiranjem života na malim otocima nestaje iz kolektivne memorije i toponimija, orijentiri u prostoru i vremenu koji su trajali stoljećima. U trenutku gašenja života ti otoci postaju tabula rasa bez tragova nekadašnjeg života sačuvanih u imenima lokaliteta. Bilježeći ta imena, autori su uspjeli trajno spasiti od zaborava ne samo onomastičku baštinu već i sjećanja sačuvana u kolektivnoj memoriji koja ova imena evociraju. Autori su na otoku Šćedru i Svecu pronašli zakopana jezična blaga – zaboravljene riječi, imena koja nas u ovoj monografiji, kao orijentiri vode do priča o otocima bivšeg života.
29.06.2021
Odsjek za hrvatski jezik i književnost organizira međunarodni znanstveni skup  Mediteran kao identitetska odrednica: jezik, književnost, kultura i novi mediji,  22. i 23. listopada 2021. godine, povodom dvadesete godišnjice osnivanja studija hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu u Splitu.  U tijeku je zaprimanje prijava za izlaganje na skupu, a u privitku se nalazi poziv sa svim relevantnim podacima. Prvi poziv_Mediteran First notice_Mediteran
29.06.2021
Projekt SJEĆANJA IZ ZEMLJE PREDAKA – Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća obuhvaća istraživanje arhivske građe koja se nalazi na području otoka Hvara te izrade monografije otoka Hvara s kronološkim obuhvatom od 1868. do 1941. godine i to s užim fokusom na mjesto Jelsa, odnosno, bez pojedinačnog obuhvata pripadajućih naselja. Nositelj projekta je Muzej općine Jelsa, otvoren 2017. a završava 2021. g. realizacijom tiskanja znanstvene monografije pod naslov  Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih inicijativa 1868.-1941. g.
29.06.2021
U  izdanju Matice hrvatske, izašla je knjiga autora Borisa Škvorca:  Andrić i Krleža: Poetike i politike, koja otvara pitanja interpretacije književnih djela dvaju velikih pisaca i pokreće složenu teorijsku aparaturu oslanjajući se na ideje vodećih svjetskih teoretičara književnosti i kulture. Kroz rasprave o Andriću i Krleži, na teorijskoj i povijesno-ideološkoj razini, otvaraju se gotovo svi globalno aktualni problemi čija zapitanost uvelike nadilazi upisivanje u lokalnu perspektivu i isključivost ograničene identifikacije. Debate o dvojici pisaca postaju dobrim primjerom mogućnosti lociranja bitnih pitanja današnjice, odnosno promišljanja o mogućnostima i granicama književne znanosti i humanističkih disciplina. JutarnjiLIst12.5.Naracija nacije-Skvorc

DOKUMENTI