MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKA DJELATNOST FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU

Znanstveno-istraživačka djelatnost ključni je segment u radu visokoobrazovne institucije. Od svog je osnutka Filozofski fakultet u Splitu imao za cilj svoje zaposlenike poticati na znanstveno-istraživačku produktivnost, koja je preduvjet kvalitetnom nastavnom angažmanu te znanstvenom i stručnom napredovanju. Kao jedan od glavnih stupova razvoja Filozofskog fakulteta u Splitu, znanstveno-istraživačka djelatnost, između ostalog, omogućava međusobnu povezanost različitih znanstvenih disciplina te potiče suradnju i s drugim znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu.

Od samog osnutka fakulteta 2005. godine, Fakultet sudjeluje u nizu domaćih i stranih projekata, kao i u drugim oblicima znanstvene nacionalne i međunarodne suradnje. Znanstveni okvir Filozofskog fakulteta ne ograničava se na pružanje podrške za provođenje nastavno-pedagoškog procesa, već uključuje i istraživački rad koji je od nacionalnog značaja jer doprinosi stjecanju znanja o Hrvatskoj, njezinoj kulturi, povijesti, književnosti, kao i o drugim znanstvenim disciplinama. Svojim znanstvenim radom Filozofski fakultet uključuje se u razvoj humanističkih i društvenih znanosti u zemlji i inozemstvu.

Filozofski fakultet u Splitu broji danas preko 140 znanstvenika, od kojih veliki broj sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim projektima, te uredništvima raznih časopisa. Rezultati istraživačkog rada znanstvenika Filozofskog fakulteta očituju se u brojnim znanstvenim člancima, monografijama, sveučilišnim udžbenicima i drugim publikacijama.

Osim toga, Filozofski fakultet razvio je i vlastitu izdavačku djelatnost u okviru koje djeluju i sljedeće serijske publikacije: Školski vjesnik  - časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (A2) te Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Splitu (A1). Studenti Filozofskog fakulteta također su aktivni na polju izdavaštva, i to sa dvije studentske publikacije: The Split Mind - višejezični časopis za književnost i kulturu, Humanist - časopis studenata Filozofskog fakulteta u Splitu te Pleter - časopis studenata povijesti i povijesti umjetnosti. 


POVJERENSTVO ZA ZNANOST

Nakon postupka reakreditacije Fakulteta 2014. godine ustanovljeno je kako je dugoročna strategija za znanstveni razvoj nužna okosnica znanstvene produkcije Fakulteta. U tom su pogledu poduzete sljedeće mjere: osnovano je Povjerenstvo za znanost, „tijelo Fakulteta koje skrbi i nadzire znanstveno-istraživačku djelatnost Fakulteta, promiče i potiče znanstveni i istraživački rad i razvoj znanstveno-istraživačkog  kadra“ i koje je definiralo prijeko potrebne kriterije za vrednovanje znanstvene izvrsnosti te smjernice za razvoj znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta u vidu Strateškog programa znanstvenih istraživanja za razdoblje 2021. – 2025. Rad Povjerenstva reguliran je Pravilnikom o radu povjerenstva za znanost.

 

Članovi Povjerenstva za znanost u mandatnom razdoblju 2023./2024. - 2025./2026.:

 1. doc. dr. sc. Nikša Varezić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju, 
 2. izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, predstavnica Odsjeka za talijanski jezik i književnost,
 3. izv. prof. dr. sc. Marko Rimac, predstavnik Odsjeka za povijest,
 4. izv. prof. dr. sc. Darko Hren, predstavnik Odsjeka za psihologiju,
 5. izv. prof. dr. sc. Katarina Lozić Knezović, predstavnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost,
 6. iprof. dr. sc. Tonći Kokić, predstavnik Odsjeka za filozofiju,
 7. doc. dr. sc. Mirjana Semren, predstavnica Odsjeka za engleski jezik i književnost,
 8. prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić, predstavnica Odsjeka za povijest umjetnosti,
 9. prof. dr. sc. Renata Relja, predstavnica Odsjeka za sociologiju,
10. doc. dr. sc. Anita Mandarić Vukušić, predstavnica Odsjeka za pedagogiju,
11. prof. dr. sc. Nikola Glamuzina, predstavnik Odsjeka za učiteljski studij,
12. izv. prof. dr. sc. Marija Brajčić, predstavnica Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje,
13. prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić, predstavnica Odsjeka za germanistiku.

 


16.06.2023

Sveučilište u Splitu svečano proslavilo svoj Dan i 49. obljetnicu osnutka

Sveučilište u Splitu je u četvrtak, 15. lipnja, u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta svečano proslavilo svoj Dan i  49. obljetnicu osnutka.

Uz domaćine svečanosti prof. dr. sc. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu i prorektore prof. dr. sc. Bosiljku Britvić Vetma, prof. dr. sc. Borisa Maleša, prof. dr. sc. Nikolu Koceić-Bilana, prof. dr. sc. Nikšu Jajca, prof. dr. sc. Zorana Đogaša, prof. dr. sc. Igora Jerkovića te čelnike sastavnica splitskog sveučilišta, svečanosti su nazočili brojni uvaženi gosti – izaslanik predsjednika Vlade RH ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Ivica Lučić, rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica  Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. sc. Dragan Primorac, nekadašnji ministar znanosti i obrazovanja, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, prof. dr. sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, mons. dr. Zvonimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, komodor Damir Dojkić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a i brojni drugi uvaženi gosti.

Rektor Dragan Ljutić pozdravio je prisutne te održao prigodni govor u kojem se osvrnuo na sve uspjehe splitskog sveučilišta u protekloj godini, kojih je veliki broj. Sveučilište broji 20-ak tisuća studenata te zauzima visoka mjesta na rang listama, napreduje kako u nastavnim procesima, tako i infrastrukturno te je učinilo Split kulturnim, znanstvenim i gospodarskim središtem, na kojem studiraju ne samo studenti iz cijele Hrvatske i regije, nego i iz Europe te je poželjan partner za suradnju visokoobrazovnim ustanovama diljem svijeta.

Proslava Dana Sveučilišta bila je Dan Sveučilišta uvijek je prilika da se prepoznaju posebno vrijedni pojedinci koji su svojim dugogodišnjim radom zadužili Sveučilište i stekli pravo dodjele počasnog doktorata. Ove godine počasasno zvanje doktora znanosti Sveučilišta u Splitu dobili su mr. sc. Berislav Borovina i prof. emeritus Michael Ursinus.

Povelja Sveučilišta u Splitu dodijeljena je prof. dr. sc. Damiru Borasu, nekadašnjem rektoru Sveučilišta u Zagrebu te uvaženom gostu njegovom blaženstvu Pierbattisti Pizzaballi, apostolskom administratoru Latinskog jeruzalemskog patrijarhata.

Prof. dr. sc. Marina Marasović-Alujević, redovita profesorica na Odsjeku za talijanski jezik i književnost, dobila je plaketu za izniman doprinos razvoju Sveučilišta u Splitu istaknutim radom na znanstvenom i kulturnom polju. Profesorici Marasović-Alujević čestitamo od srca!

https://www.unist.hr/novosti/najave-i-doga%C4%91anja/odrzana-sredisnja-proslava-dana-sveucilista

Popis obavijesti

DOKUMENTI