MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

UDRUGA BIVŠIH STUDENATA I PRIJATELJA FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU - ALUMNI FFST


Repozitorij

Obavijesti

19.04.2023
Činjenica je  da djeca vole kretanje i igru, a osobito vole ići u parkove ili na igrališta. No, ono što nije očito jest da igranje u parku ili na igralištu omogućuje djeci da steknu dobre navike bavljenja tjelesnom aktivnošću bitnom za zdravo odraslo doba života. Uz fizičku aktivnost, potrebno je naglasiti važnost zdrave prehrane. Ona je izrazito bitna u vremenu odrastanja kada se stječu životne navike i ponašanja koja, ako su nepravilna, predstavljaju osnovu za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti (debljina, šećerna bolest, neki oblici karcinoma, srčano-žilne bolesti) koje su danas najveći uzrok obolijevanja i smrtnosti razvijenog dijela svijeta. Promocija zdravih stilova života prioritet je na međunarodnoj razini, a dostupnost i primjena pravilne prehrane jedan je od temeljnih preduvjeta kako bi se postigla što je moguće veća razina zdravlja, osobito u djetinjstvu. Odgovore na pitanja o tjelesnoj aktivnosti te zdravoj prehrani ponudit će vam predavači: Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi-izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravila i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem), te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je ujedno i moderatorica predavanja. Predavanje će biti održano u srijedu 26. 4. 2023. u Teatrinu u Solinu i otvoreno je za sve zainteresirane. Veselimo se vašem dolasku!
09.03.2023
Povodom 150. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu – Alumni FFST organizira prigodno predavanje koje će održati doc. dr. sc. Lucijana Armanda Šundov naslovljeno Gotički diskurs u Zagorkinoj Gričkoj vještici . Predavanje će biti održano 16. ožujka 2023. u 18:30 sati u dvorani P 7 Filozofskog fakulteta u Splitu. Radujemo se Vašem dolasku! Alumni FFST
11.01.2023
Izlaganje „Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira“ (predavač: Mate Božić, mag. educ. hist. et phil.) o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja (tzv. „najstarijeg grba Hrvatske“, Dubrovnika, Dalmacije, Istre i Slavonije) iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske - temeljeno na monografiji i sveučilišnom udžbeniku „HRVATSKI GRBOVI geneza, simbolika, povijest“ (koautori: Mate Božić i Stjepan Ćosić) objavljenom početkom 2021., a kojom se u širokom vremenskom (od sredine 13. do kraja 17. stoljeća) i tematskom rasponu razlaže nastanak, uporaba i simbolika niza hrvatskih zemaljskih grbova. Predavanje će uključiti i osvrt na uporabu životinjskih likova (lava odnosno kune) od perioda srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas (frizatici, banovci, kune, euri). Izlaganje, koje će se održati u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu 17. siječnja 2023. godine s početkom u 17:30 sati (dvorana P15), predstavlja nastavak javnog izlaganja „Šahirana polja Hrvatske od Krbavske bitke/1494. do Markova trga/1990.“, kojeg je predavač održao 15. lipnja 2022., također u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST, a u okviru kojega je tematiziran nastanak i mijene službenog hrvatskog grba sa šahiranim poljima kroz povijest. Radujemo se vašem dolasku!
09.11.2022
U srijedu 16. studenog 2022. godine u 18 sati u dvorani P7 Filozofskog fakulteta u Splitu Alumni FFST i Studentski zbor Filozofskog fakulteta organiziraju obilježavanje obljetnice pada grada Vukovara. Dr. sc. Andrijana Perković Paloš održat će predavanje naslovljeno Obrana i okupacija Vukovara , a potom će uslijediti projekcija filma Darka Dovranića Vukovarski junak Blago Zadro . Po završetku filma održat će se mimohod sa svijećama od zgrade Fakulteta do murala u Vukovarskoj ulici. Ovim Vas putem pozivamo da uveličate ovaj događaj te odate počast gradu heroju.    
08.10.2022
Na izbornoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST održanoj dana 3. listopada 2022. za predsjednika Udruge izabran je dr. sc. Nikola Sunara. Za članove upravnog odbora Udruge izabrani su: dr. sc. Nikola Sunara (predsjednik); Sanja Ivančić (potpredsjednica); Branimir Romac (tajnik); Toni Kovačević (rizničar); Barbara Žaja (članica); Marin Pelaić (član); prof. dr. sc. Marko Dragić (predstavnik FFST-a).   Članovi nadzornog odbora Udruge su: Marin Juraga (predsjednik); Anđela Boljat; dr. sc. Andrijana Perković Paloš; Maja Visković; Dujo Boban.

PREGLED PROTEKLIH DOGAĐAJA U ORGANIZACIJI UDRUGE ALUMNI

26. 4. 2023.

Tema predavanja i panel diskusije održane u solinskom Teatrinu pod nazivom "U zdravom tijelu zdrav duh" bila je  važnost zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za pravilan razvoj djece te logistički i ini izazovi s kojima su se susrele osnovne škole uvođenjem besplatne prehrane za sve učenike. O tim temama govorile su Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi - izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravilna i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem) te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je bila i moderatorica predavanja.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 3. 2023.

Prigodnim predavanjem doc. dr. sc. Lucijane Armanda Šundov naslovljenim Gotički diskurs u Zagorkinoj Gričkoj vještici Filozofski fakultet u Splitu i Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu obilježili su 150. godišnjicu rođenja jedne od najznačajnijih hrvatskih književnica i novinarki. Predavanjem je naglašena važnost njezina opusa i njegova značenjska slojevitost čime zaslužuje mjesto u hrvatskom književnom kanonu.

11. 2. 2023.

Subotnju večer 11. veljače 2023. obogatio je prigodan program u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Posebni gosti koji su progovorili o ljubavi i zaljubljivanju iz znanstvene i osobne perspektive bili su profesorica Mirjana Nazor s kojom je razgovor vodila Barbara Žaja i obitelj Špar. Njihova izlaganja pratile su recitacije Maje Visković kao i prigodan glazbeno-scenski program pod vodstvom Sanje Ivančić.

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. 1. 2023.

Dana 17. siječnja 2023. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu održano je izlaganje u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu pod naslovom Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira ​povjesničara Mate Božića u kojem je govorio o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske. Izlagač se osvrnuo i na upotrebu životinjskih likova (lava odnosno kune) od razdoblja srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas. Moderatorica događaja bila je članica upravnog odbora Udruge Barbara Žaja.

 

20. 12. 2022.

Humanitarni kviz općeg znanja za studente, alumne i nastavnike FFST-a u suorganizaciji sa Studentskim zborom FFST-a u sklopu programa Advent na Filozofskom.

16. 11. 2022.

U srijedu 16. studenog 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu održana je večer sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji udruge Alumni FFST i Studentskog zbora FFST-a. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja, a u ime Uprave fakulteta publici se obratila prodekanica izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac. Predavanje o okolnostima obrane i okupacije grada heroja Vukovara održala je dr. sc. Andrijana Perković Paloš, a potom je prikazan film Vukovarski junak Blago Zadro. Obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije zaokruženo je mimohodom od fakultetske zgrade do Vukovarske ulice gdje su izrečene molitve i zapaljene svijeće u čast poginulima.

 

 

15. 6. 2022.

U suorganizaciji udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split održana su predavanja:

- „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ izlagača Mate Božića;

- „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ izlagačica Maje Galić i Brune Periš.

 

Svibanj 2022. Friendship in May

U suorganizaciji s Alumnijem FFST 11. 5. 2022. održana radionica razvoja komunikacijskih vještina "Ritam igre".

Radionicu su vodili novinar Matej Sunara, glumac Ivan Baranović i diplomirani kineziolog Teo Toula.