MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

UDRUGA BIVŠIH STUDENATA I PRIJATELJA FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU - ALUMNI FFST


Repozitorij

08.10.2022

Izabrano novo vodstvo udruge Alumni FFST

Na izbornoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST održanoj dana 3. listopada 2022. za predsjednika Udruge izabran je dr. sc. Nikola Sunara.

Za članove upravnog odbora Udruge izabrani su:

dr. sc. Nikola Sunara (predsjednik);

Sanja Ivančić (potpredsjednica);

Branimir Romac (tajnik);

Toni Kovačević (rizničar);

Barbara Žaja (članica);

Marin Pelaić (član);

prof. dr. sc. Marko Dragić (predstavnik FFST-a).

 

Članovi nadzornog odbora Udruge su:

Marin Juraga (predsjednik);

Anđela Boljat;

dr. sc. Andrijana Perković Paloš;

Maja Visković;

Dujo Boban.

Popis obavijesti

PREGLED PROTEKLIH DOGAĐAJA U ORGANIZACIJI UDRUGE ALUMNI

28. 5. 2024.

U sklopu manifestacije Svibanjska druženja (Friendship in May) 2024., Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST organizirala je kviz općeg znanja za studente Filozofskog fakulteta u Splitu s ciljem promicanja znanja te druženja i razvijanja timskoga duha.

20. 5. 2024.

Okrugli stol Mediji i nasilje

 

 

Okrugli stol s temom „Mediji i nasilje“ održan je u sklopu manifestacije Svibanjska druženja na Filozofskom fakultetu u Splitu u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u organizaciji udruge Alumni FFST. Svoje viđenje vrlo složenog problema odnosa medija, ali i društva općenito, prema nasilju ponudili su psihologinja Mirjana Nazor, novinarka Žana Jurić, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina Đuro Baloević i voditelj poslova prevencije pri Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj Paško Ugrina. Sudionici su, svatko iz svoje perspektive, ukazali na načine na koje se sustav nosi s fenomenom nasilja i ponudili načine na koje bismo se kao društvu mogli uspješnije nositi s tim gorućim problemom. Razgovor s gostima vodila je Barbara Žaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. 4. 2024.

Okrugli stol Kultura i mladi - Split

Sudionici okruglog stola Kultura i mladi – Split održanog 3. travnja 2024. u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu u razgovoru s moderatoricom Barbarom Žajom iznijeli su svoje viđenje kulturne scene u gradu Splitu i predstavili aktivnosti organizacija kojima pripadaju. Smatraju kako se na kulturnoj ponudi neprekidno radi i da akteri splitske kulturne scene mladima nude različite načine angažmana na polju kulture. Postignut je konsenzus kako je potreban poseban pristupom mladima koji će im približiti kulturne aktivnosti i motivirati ih da u njima sudjeluju.

 

20. 3. 2024.

 

Dobrovoljnom akcijom darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Split, Filozofskog fakulteta u Splitu te Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu prikupljeno je 55 doza krvnih pripravaka

Zahvaljujemo svim sudionicima akcije na nesebičnom sebedarju koje su pokazali svojim sudjelovanjem!

 

2. 2. 2024.

Poštovani članovi Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu, učitelji, učenici, i roditelji,

s velikim zadovoljstvom obavještavamo vas o rezultatima likovnog natječaja "Kroz riječi i sliku: Marko Marulić". Cilj natječaja bio je potaknuti kreativnost i umjetnički izraz mladih umjetnika, istražujući temu vezanu uz velikog hrvatskog renesansnog pisca, Marka Marulića.

Osnovne škole - pobjednički radovi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srednje škole - pobjednički radovi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujemo se svim sudionicima na sudjelovanju i trudu te čestitamo na izvrsnim radovima.

 

20. 12. 2023.

Vrhunac ovogodišnjih aktivnosti Udruge bio je svečani božićni koncert Gradskog zbora "Brodosplit" pod ravnanjem maestra Vlade Sunka. Okupljenom auditoriju pozdravnim se govorom obratila dekanica prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac. Zbor je izveo niz prigodnih domaćih i inozemnih božićni skladbi.

 

 

 

19. 12. 2023.

U tjednu pred Božić udruga Alumni FFST organizirala je Humanitarni božićni kviz na kojem su prikupljana sredstva koja su donirana obitelji teško oboljele djevojke. Kviz je protekao u zdravom natjecateljskom duhu. U ime organizatora čestitamo pobjednicima!

 

 

22. 11. 2023.

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Split, Filozofskog fakulteta u Splitu i Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i tim plemenitim i nesebičnim činom pomogli spasiti ljudske živote!

 

22. 11. 2023.

Izv. prof. dr. sc. Dunja Pivac održala je 22. studenog 2023. predavanje naslovljeno Pablo Picasso - umijeće preobrazbe i moć slike u kojem je pružila pregled bogatog i raznolikog opusa jednog od najvećih slikara u povijesti čovječanstva. Predavanjem se Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu pridružila obilježavanju pedesete obljetnice smrti velikana likovne umjetnosti Pabla Picassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

15. 11. 2023.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na Filozofskom fakultetu u Splitu

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organizirala je javno predavanje umirovljenog generala zbora dr. sc. Mirka Šundova. General Šundov održao je predavanje pod nazivom „Napad-obrana-opsada: bitka za Vukovar“.

Na početku samog događaja u ime Uprave Filozofskog fakulteta u Splitu okupljenima se obratio prodekan za međunarodnu suradnju i znanost doc. dr. sc. Nikša Varezić. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja.

Uz studente i nastavnike Filozofskog fakulteta u Splitu, navedenom događaju prisustvovali su i kadeti sa studija Vojno pomorstvo.

Po završetku javnog predavanja uslijedio je mimohod sa svijećama do murala u Vukovarskoj ulici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. 10. 2023.

U četvrtak 5. listopada 2023. održan je stručni skup Dinko Šimunović (1873.–1933.–2023.) organiziran u suradnji s Društvom profesora hrvatskog jezika. Događajem je moderirao Branimir Romac, a predavanja su održale izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević sa Sveučilišta u Zadru (Impresionističko-simbolistička dimenzija novelistike Dinka Šimunovića) i profesorica savjetnica i tajnica Društva Ankica Pokos (Alka - znamen i perjanica hrvatske baštine). Skup je svojim prisustvom obogatila i akademska glumica Katarina Romac koja je okupljenima pročitala izabrane ulomke iz Šimunovićevih djela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. 8. 2023.

U srijedu 23. kolovoza 2023. održano je javno predavanje i panel diskusija o iskustvima prelaska djece iz vrtića u školu pod naslovom Iz predškole u 1. razred. Dobro popunjenom auditoriju o svojim iskustvima progovorile su Sandra Jovišić, Zvjezdana Atlaga, Vesna Ružić i Sanja Ivančić koje imaju bogato iskustvo u radu s djecom predškolske i školske dobi. Događaj je održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, a u ime organizatora Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST događaj je moderirala i svojim predavanjem obogatila potpredsjednica Udruge Sanja Ivančić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26. 4. 2023.

Tema predavanja i panel diskusije održane u solinskom Teatrinu pod nazivom "U zdravom tijelu zdrav duh" bila je  važnost zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za pravilan razvoj djece te logistički i ini izazovi s kojima su se susrele osnovne škole uvođenjem besplatne prehrane za sve učenike. O tim temama govorile su Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi - izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravilna i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem) te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je bila i moderatorica predavanja.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 3. 2023.

Prigodnim predavanjem doc. dr. sc. Lucijane Armanda Šundov naslovljenim Gotički diskurs u Zagorkinoj Gričkoj vještici Filozofski fakultet u Splitu i Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu obilježili su 150. godišnjicu rođenja jedne od najznačajnijih hrvatskih književnica i novinarki. Predavanjem je naglašena važnost njezina opusa i njegova značenjska slojevitost čime zaslužuje mjesto u hrvatskom književnom kanonu.

11. 2. 2023.

Subotnju večer 11. veljače 2023. obogatio je prigodan program u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Posebni gosti koji su progovorili o ljubavi i zaljubljivanju iz znanstvene i osobne perspektive bili su profesorica Mirjana Nazor s kojom je razgovor vodila Barbara Žaja i obitelj Špar. Njihova izlaganja pratile su recitacije Maje Visković kao i prigodan glazbeno-scenski program pod vodstvom Sanje Ivančić.

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. 1. 2023.

Dana 17. siječnja 2023. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu održano je izlaganje u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu pod naslovom Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira ​povjesničara Mate Božića u kojem je govorio o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske. Izlagač se osvrnuo i na upotrebu životinjskih likova (lava odnosno kune) od razdoblja srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas. Moderatorica događaja bila je članica upravnog odbora Udruge Barbara Žaja.

 

20. 12. 2022.

Humanitarni kviz općeg znanja za studente, alumne i nastavnike FFST-a u suorganizaciji sa Studentskim zborom FFST-a u sklopu programa Advent na Filozofskom.

16. 11. 2022.

U srijedu 16. studenog 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu održana je večer sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji udruge Alumni FFST i Studentskog zbora FFST-a. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja, a u ime Uprave fakulteta publici se obratila prodekanica izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac. Predavanje o okolnostima obrane i okupacije grada heroja Vukovara održala je dr. sc. Andrijana Perković Paloš, a potom je prikazan film Vukovarski junak Blago Zadro. Obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije zaokruženo je mimohodom od fakultetske zgrade do Vukovarske ulice gdje su izrečene molitve i zapaljene svijeće u čast poginulima.

 

 

15. 6. 2022.

U suorganizaciji udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split održana su predavanja:

- „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ izlagača Mate Božića;

- „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ izlagačica Maje Galić i Brune Periš.

 

Svibanj 2022. Friendship in May

U suorganizaciji s Alumnijem FFST 11. 5. 2022. održana radionica razvoja komunikacijskih vještina "Ritam igre".

Radionicu su vodili novinar Matej Sunara, glumac Ivan Baranović i diplomirani kineziolog Teo Toula.