MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

UDRUGA BIVŠIH STUDENATA I PRIJATELJA FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU - ALUMNI FFST


Repozitorij

11.01.2023

Predavanje „Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira“

Izlaganje „Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira“ (predavač: Mate Božić, mag. educ. hist. et phil.) o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja (tzv. „najstarijeg grba Hrvatske“, Dubrovnika, Dalmacije, Istre i Slavonije) iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske - temeljeno na monografiji i sveučilišnom udžbeniku „HRVATSKI GRBOVI geneza, simbolika, povijest“ (koautori: Mate Božić i Stjepan Ćosić) objavljenom početkom 2021., a kojom se u širokom vremenskom (od sredine 13. do kraja 17. stoljeća) i tematskom rasponu razlaže nastanak, uporaba i simbolika niza hrvatskih zemaljskih grbova. Predavanje će uključiti i osvrt na uporabu životinjskih likova (lava odnosno kune) od perioda srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas (frizatici, banovci, kune, euri). Izlaganje, koje će se održati u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu 17. siječnja 2023. godine s početkom u 17:30 sati (dvorana P15), predstavlja nastavak javnog izlaganja „Šahirana polja Hrvatske od Krbavske bitke/1494. do Markova trga/1990.“, kojeg je predavač održao 15. lipnja 2022., također u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST, a u okviru kojega je tematiziran nastanak i mijene službenog hrvatskog grba sa šahiranim poljima kroz povijest.

Radujemo se vašem dolasku!

Popis obavijesti

PREGLED PROTEKLIH DOGAĐAJA U ORGANIZACIJI UDRUGE ALUMNI

23. 8. 2023.

U srijedu 23. kolovoza 2023. održano je javno predavanje i panel diskusija o iskustvima prelaska djece iz vrtića u školu pod naslovom Iz predškole u 1. razred. Dobro popunjenom auditoriju o svojim iskustvima progovorile su Sandra Jovišić, Zvjezdana Atlaga, Vesna Ružić i Sanja Ivančić koje imaju bogato iskustvo u radu s djecom predškolske i školske dobi. Događaj je održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, a u ime organizatora Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST događaj je moderirala i svojim predavanjem obogatila potpredsjednica Udruge Sanja Ivančić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26. 4. 2023.

Tema predavanja i panel diskusije održane u solinskom Teatrinu pod nazivom "U zdravom tijelu zdrav duh" bila je  važnost zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za pravilan razvoj djece te logistički i ini izazovi s kojima su se susrele osnovne škole uvođenjem besplatne prehrane za sve učenike. O tim temama govorile su Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi - izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravilna i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem) te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je bila i moderatorica predavanja.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 3. 2023.

Prigodnim predavanjem doc. dr. sc. Lucijane Armanda Šundov naslovljenim Gotički diskurs u Zagorkinoj Gričkoj vještici Filozofski fakultet u Splitu i Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu obilježili su 150. godišnjicu rođenja jedne od najznačajnijih hrvatskih književnica i novinarki. Predavanjem je naglašena važnost njezina opusa i njegova značenjska slojevitost čime zaslužuje mjesto u hrvatskom književnom kanonu.

11. 2. 2023.

Subotnju večer 11. veljače 2023. obogatio je prigodan program u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Posebni gosti koji su progovorili o ljubavi i zaljubljivanju iz znanstvene i osobne perspektive bili su profesorica Mirjana Nazor s kojom je razgovor vodila Barbara Žaja i obitelj Špar. Njihova izlaganja pratile su recitacije Maje Visković kao i prigodan glazbeno-scenski program pod vodstvom Sanje Ivančić.

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. 1. 2023.

Dana 17. siječnja 2023. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu održano je izlaganje u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu pod naslovom Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira ​povjesničara Mate Božića u kojem je govorio o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske. Izlagač se osvrnuo i na upotrebu životinjskih likova (lava odnosno kune) od razdoblja srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas. Moderatorica događaja bila je članica upravnog odbora Udruge Barbara Žaja.

 

20. 12. 2022.

Humanitarni kviz općeg znanja za studente, alumne i nastavnike FFST-a u suorganizaciji sa Studentskim zborom FFST-a u sklopu programa Advent na Filozofskom.

16. 11. 2022.

U srijedu 16. studenog 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu održana je večer sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji udruge Alumni FFST i Studentskog zbora FFST-a. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja, a u ime Uprave fakulteta publici se obratila prodekanica izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac. Predavanje o okolnostima obrane i okupacije grada heroja Vukovara održala je dr. sc. Andrijana Perković Paloš, a potom je prikazan film Vukovarski junak Blago Zadro. Obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije zaokruženo je mimohodom od fakultetske zgrade do Vukovarske ulice gdje su izrečene molitve i zapaljene svijeće u čast poginulima.

 

 

15. 6. 2022.

U suorganizaciji udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split održana su predavanja:

- „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ izlagača Mate Božića;

- „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ izlagačica Maje Galić i Brune Periš.

 

Svibanj 2022. Friendship in May

U suorganizaciji s Alumnijem FFST 11. 5. 2022. održana radionica razvoja komunikacijskih vještina "Ritam igre".

Radionicu su vodili novinar Matej Sunara, glumac Ivan Baranović i diplomirani kineziolog Teo Toula.