Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, 22. svibnja 2025., održano je predavanje i radionica Sociološki uvidi u zdravlje i prehranu, koje je izložila Ivana Vladušić, univ. mag. soc., naslovna asistentica. Događaj je privukao brojne studente i nastavnike zainteresirane za dublje razumijevanje naizgled svakodnevnih tema – hrane i zdravlja – iz perspektive društvenih znanosti.
Kroz pitanja poput: Zašto jedemo kako jedemo? Zašto su neke prehrambene navike “normalne”, a druge “problematične”? Je li zdrava prehrana dostupna svima – ili je ona novi oblik društvene privilegije? – predavanje je otvorilo prostor za kritičko promišljanje o moći, normama i identitetu.
Teme su uključivale:
• kako kultura i klasa oblikuju prehrambene izbore,
• zašto je “fit tijelo” postalo moralna norma,
• na koji način digitalne aplikacije nadziru naša tijela,
• i kako prehrambene politike utječu na marginalizirane skupine.
Korištenjem teorijskih okvira – od funkcionalizma do Foucaultove biopolitike – sudionicima je prikazana složenost društvenih čimbenika koji stoje iza naizgled osobnih odluka.
U nastavku predavanja, radionica je sudionicima ponudila priliku da se prehrambene navike sagledaju kroz prizmu socioloških koncepata, potičući osobnu refleksiju i aktivnu diskusiju o društvenim utjecajima na ono što jedemo i kako mislimo o zdravlju.
Zaključno, predavanje i radionica istaknuli su kako prehrana nije puka navika, već društveni čin: odraz identiteta, struktura moći i kulturnih vrijednosti. U doba kada se “zdrava prehrana” i “idealno tijelo” nameću kao imperativi, ovakva sociološka analiza nudi nužno razotkrivanje nevidljivih mehanizama koji oblikuju naše svakodnevice.