MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

Aspekti britanske kulture

Šifra: 96681
ECTS: 2.0
Nositelji: doc. dr. sc. Danijela Šegedin Borovina
Izvođači: doc. dr. sc. Danijela Šegedin Borovina - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet Aspekti britanske kulture daje uvid u raznolikost i višeslojnost suvremene britanske kulture te odnos moderniteta i tradicije kroz predavanja i seminare u kojima se od studenata/ica očekuje redovitost pohađanja, pripremljenost (prethodno pročitan tekst ili odgledan film) i sudjelovanje u raspravama. Student/ic/e se potiče da kroz individualni istraživački rad i/ili rad u parovima razmotre jednu od ponuđenih tema i sastave izlaganje za kolege/ice iz seminara te uz pomoć preporučene i dopunske literature napišu vlastiti esej na temelju vlastitog istraživačkog rada i izlaganja.
Studenti/ce će proučavati sljedeća pitanja: uloge kulturne baštine i spomenika u proizvodnji filmskih adaptacija klasika (i povratnom utjecaju istih na kulturni turizam); (samo)percepciju britanske kulture i odnosa tradicije i moderniteta kroz analizu umjetničkih i književnih nagrada (Turner i Man Booker); odnosa političkog ustroja, političkog života i političke satire, te uloge sporta za izgradnju identiteta; uloge monarhije danas; rasta celebrity kulture; problema multikulturalizma u suvremenoj Britaniji, odnosa Britanije prema Europi; odnosa britanskog sjevera i juga (od viktorijanskog doba do danas); pitanja queer identiteta, karakteristika obrazovnog sustava, te pitanja opstanka Ujedinjenog kraljevstva u sadašnjem obliku u svjetlu zahtjeva za referendumom za otcjepljenje Škotske.
Napomena:
Kolegij je otvoren i studentima drugih preddiplomskih studija Sveučilišta u Splitu ako ima mjesta unutar propisane kvote. Uvjet je poznavanje engleskog jezika na razini C1+ do C2.
Ishodi učenja:
  1. razumijevanje koncepata vezanih uz odnos tradicije i moderniteta u suvremenoj britanskoj kulturi
  2. -kritički promišljati teme iz područja britanske kulture
    - izraditi kratko istraživanje (samostalno ili u paru) na odabranu temu iz područja britanske kulture
  3. demonstrirati svoje teorijsko znanje i praktično iskustvo u deskriptivnoj analizi elemenata britanske kulture u obliku eseja.
Literatura:
  1. , Storry, Mike & Peter Childs. British Cultural Identities. London/New York: Routledge, 2012 (4. ed)., , , .
6. semestar
Engleski jezik 6 - Redovni studij - Engleski jezik i književnost (dvopredmetni)
Termini konzultacija: