MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU


31.05.2023

Bit u moru – predavanje o dobrobitima plivanja i zaštiti okoliša

Projekt Sredozemna medvjedica plivački je izazov s ciljem usmjeravanja pažnje javnosti na dvije naoko različite, ali zapravo povezane i važne teme - zaštitu mentalnog zdravlja i zaštitu okoliša.

Sredozemna medvjedica odabrana je  kao simbol projekta budući da, kao jedna od najugroženijih vrsta na svijetu (s procijenjenih oko 700 preostalih jedinki) simbolizira katastrofalne posljedice eksploatacije prirodnog okoliša na živi svijet kojega je čovjek sastavno dio. Istovremeno, kao što je doveo do kritične ugroženosti sredozemne medvjedice, čovjek je suvremenim načinom života, obilježenim nedostatkom kretanja i neprestanom izloženošću prevelikoj količini informacija, ugrozio i vlastito mentalno zdravlje. Tako, primjerice, izvještaj WHO-a iz 2021. ukazuje da depresija na svjetskoj razini predstavlja najveći teret bolesti (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression).

Ovim plivačkim izazovom želi se povezati dvije teme i usmjeriti pažnju javnosti na važnost zaštite unutarnjeg i vanjskog okoliša. Plivanje je u tom smislu idealna aktivnost budući da donosi brojne tjelesne dobrobiti istovremeno omogućujući privremeno "isključivanje" i susret s vlastitim unutarnjim prostorom.

U izazovu će sudjelovati Dina Levačić, magistrica edukacijske rehabilitacije i daljinska plivačica svjetske klase s ostvarenim brojnim podvizima (poput preplivavanja „Oceanovih sedam“ : La Manche, Gibraltar, Catalina, Molokai, Tsugaru, Cookov te Sjeverni kanal) te Darko Hren, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu u Splitu, psihoterapeut i ljubitelj plivanja u otvorenim vodama bez značajnog plivačkog iskustva. Dina će prvo preplivati udaljenost između Visa i Komiže (oko 25 km), a potom zajedno s Darkom udaljenost od rta Stupišće kod Komiže do Medvjeđe špilje na Biševu (oko 8km). Na taj način želi se pokazati da je plivanje na otvorenom sport kojim se svatko može baviti u skladu sa svojim mogućnostima.

Projektu se pridružila i Biom koja, uz brojne aktivnosti zaštite prirode, sudjeluje u međunarodnom projektu „Eastern Adriatic Monk Seal Project“ (https://www.biom.hr/eastern-adriatic-monk-seal-project/).

Ovo javno predavanje usmjereno je na predstavljanje plivačkog izazova te njegova oba navedena aspekta - zaštitu mentalnog zdravlja (s naglaskom na dobrobiti plivanja u otvorenim, i hladnim, vodama) te očuvanje okoliša (s naglaskom na stvaranje uvjeta za povratak Sredozemne medvjedice u Jadran).

Teme predavanja:

-          psihološka dobrobit plivanja na otvorenom (i hladnom) (Darko Hren)

-          iskustvo preplivavanja najzahtjevnijih svjetskih kanala (Dina Levačić)

-          Sredozemna medvjedica (Udruga Biom)

Predavanje će se održati u četvrtak, 1.6.2023. od 18h do 19h u suterenu Filozofskog fakulteta.

   

Popis obavijesti