MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

 


18.01.2023

Studentice FFST u volonterskom programu – EDUKATIVNO-KREATIVNI ASISTENT Nepoznata Krka – Eko kampus „Krka“ – Puljani

U sklopu institucijskog projekta Razvijanje prirodoslovne i ekološke pismenosti studenata Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu i Transdisciplinarnog centra za promicanje održivog razvoja OdRaST, kojem su se priključile i studentice s Odsjeka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Odsjeka Sociologije, naše studentice su sudjelovale u programu volontiranja Edukativno- kreativni asistent koji je dio projekta "Nepoznata Krka, skrivena blaga srednjeg i sjevernog toka rijeke Krke" sufinanciran sredstvima EU, https://nepoznata-krka.eu/2022/06/21/volonterski-programi-u-2022/

 

Program je održan u periodu od 16. - 25. listopada 2022. godine u edukativno-prihvatnom kompleksu, Eko-kampusu u Puljanima. Zahvaljujući projektu, studentice su upoznale lokalnu sredinu i kulturno-povijesne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“, unaprijedile prirodoslovnu i ekološku pismenost te razvile empatiju prema prirodi, kao i njenoj zaštiti kroz načelo zavičajnosti i prema principima održivosti. Uz obilazak poučno pješačkih staza, dokumentiranje staza, studijskih posjeta udrugama Argonauta (Murter) i Ekološkoj udruzi Krka u Kninu, studentice su osmišljavale edukativne radionice i programe, spoznavši važnost izvanučioničke nastave koja je poveznica života i škole te je neizostavna sastavnica suvremenoga odgoja i obrazovanja. Svoje desetodnevno iskustvo zaokružile su kreirajući edukativnu radionicu za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole. Ostvarenjem osmišljenih programa učenici će imati priliku boraviti u zaštićenom prostoru, iskustveno učiti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i sadržajima vezanim za zaštićena područja i zaštitu prirode implementirajući održive načine života. Posebnu zahvalu za uspješno provedeni programa i divno prijateljstvo dugujemo koordinatorici volonterskog programa Doris Banić i edukatorici volonterskog programa Branki Telenti. Naše studentice su se vratile pune iskustava i pozitivnih dojmova, a ovo su neka od njih:

 

- Iskustvo koje ću pamtiti cijeli život.

- Desetodnevni boravak u prirodi i mirnom okruženju kao i razmjena znanja, iskustava  i stjecanje novih kompetencija. 

- Savršena ekipa, koordinatorice Branka i Doris svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom kao i cijelim programom  nadmašile su naša očekivanja.

- Korisna edukacija i lijepo iskustvo.

- Sretna sam što sam sudjelovala na ovom projektu na kojem sam upoznala nove prijatelje s kojima sam izgradila lijepe uspomene i veliko iskustvo.         

- Svima preporučujem ovakve projekte! Priroda, druženje, razmjena iskustava, učenje nečega novoga = neprocjenjivo.

- Hvala Branki i Doris koje su dale sve od sebe da osvijestimo koliki značaj zvanučionička nastava ima prednost nad učioničkom nastavom. Također im hvala na nizu primjera kojima su pokazale na koji način učenici mogu promatrati prirodu, a da o ne bude samo listajući udžbenike.                  

- Nakon ovih 10 predivnih dana u prirodi i niz aktivnosti koje smo obavljale još više me osvijestilo o obrazovanju učitelja osnovnih škola za izvanučioničku nastavu koja je vrlo važna u današnjem društvu kada su djeca više usmjerena na aktivnosti u zatvorenom prostoru zbog razvoja tehnologije. Nijedna učionica  ne može zamijeniti ono što nudi priroda.

- Nezaboravno iskustvo! Sretna sam što sam imala priliku s ostalim kolegicama napraviti projekt za učenike 3. i 4. razreda.

Fotogalerija

očuvanje života na kopnu

Popis obavijesti