MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Repozitorij

05.06.2023

Poziv za sudjelovanje u istraživanju tona i trajanja naglasaka u hrvatskome standardnom jeziku

Dragi studenti, 

pozivamo Vas na „Sociofonetsko istraživanje tona i trajanja naglasaka u hrvatskome standardnom jeziku“. Istraživanje se provodi mrežnom anketom u kojoj ćemo Vam prezentirati izgovor teksta kod govornica iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka te kod nekoliko spikerica. U drugom dijelu ankete slušat ćete izgovor nekoliko naglasnih minimalnih parova riječi, a u trećem dijelu naglasne ostvaraje od kojih su mnogi predmet prijepora i rasprava među hrvatskim jezikoslovcima. Ovim istraživanjem ispitujemo Vaše stavove o „naglasku“ najvećih hrvatskih gradova te stavove o probranim naglasnim pojavama (dubletama). Vaše sudjelovanje bit će važan doprinos sociofonetskom istraživanju hrvatskoga izgovora.

Slušanje zvukova i ispunjavanje ankete traje oko 20 do 30 minuta, a održava se na mrežnoj platformi SoSci od utorka, 30. svibnja do nedjelje 25. lipnja 2023. Eksperiment treba provoditi u mirnom i tihom okruženju te treba koristiti slušalice ili zvučnike.

Istraživanju možete pristupiti poveznicom  https://www.soscisurvey.de/stt-hdpl/?q=pub

Na ovoj poveznici prijavit ćete se na istraživanje, a zatim ćete putem e-pošte dobiti jedinstvenu poveznicu kojom možete pristupiti istraživanju.

U slučaju da ne dobijete poveznicu, provjerite “Spam”. Ako se ni ondje ne nalazi poruka e-pošte s poveznicom, javite se prof. Jordanu Bićaniću na jbicanic@ffzg.hr.

 

Popis obavijesti