MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja

Dobrodošli na stranice

Centra za transdisciplinarna istraživanja i promociju kulture zdravlja

Filozofskog fakulteta u Splitu

Poljička cesta 35
21 000 Split

Voditeljica Centra
 prof. dr. sc. Sanja Stanić
sstanic@ffst.hr

Tajnica Centra
Ivana Vladušić, univ. mag. soc.
ivladusic@ffst.hr

 

Vijeće Centra

prof.dr.sc. Sanja Stanić

doc.dr.sc. Nikša Varezić

izv.prof.dr.sc. Antonela Marić

doc.dr.sc. Mila Bulić

 

Članovi Centra

Tea Vučković, mag. nutr.

Matea Čular, univ.bacc.soc.

Stana Kožul, univ.bacc.soc.

Petra Matenda, univ.bacc.soc.

Noela Ramić, univ.bacc.soc.

Ivan Perić, student druge godine Sociologije

Stanka Vukasović-Lončar, univ. bacc.soc.

Ivana Perić, studentica treće godine Sociologije

 

O CENTRU

Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja ustanovljen je 18. svibnja 2022. godine, kao zasebna ustrojbena jedinica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Pandemijsko razdoblje se odrazilo na zdravlje velikog dijela, osobito mlade, populacije, intenzivirajući postojeće ili izazivajući nove probleme, što postavlja snažne izazove pred društvo. Osnutak Centra je potaknut idejom i željom da se akademska zajednica, kako sastavnica Sveučilišta u Splitu, tako i međusveučilišne suradnje u zemlji i inozemstvu, uključi u istraživačke i promotivne aktivnosti usmjerene na smanjenje zdravstvenih nejednakosti i negativnih efekata pandemijskog razdoblja te ka unapređenju kulture zdravlja i afirmaciji zdravih životnih stilova među studentima, ali i u široj društvenoj zajednici.

Posebnost Centra je trandisciplinarnost kao integriranje i nadilaženje specifičnih perspektiva pojedinih disciplina, uz istodobno korištenje pristupa, metoda i alata svake pojedine discipline, čime se postiže sveobuhvatno sagledavanje problema kao i spektar mjera s ciljem njegova ublažavanja. Aktivnosti Centra su mnogobrojne, uz središnji oslonac na istraživanjima i promociji.  

 


Repozitorij

11.05.2023

Izlaganje studentica Sociologije: Društveni život kućnih ljubimaca

U okviru manifestacije Friendship in May, studentice treće godine studija Sociologije, Klara Mazić i Stanka Vukasović-Lončar, održale su izlaganje pod naslovom Društveni život kućnih ljubimaca. Studentice su, između ostaloga, upoznale nazočne s različitim aspektima odnosa ljudi i kućnih ljubimaca, kao i s mnogim funkcijama koje kućni ljubimci imaju u našim životima. Oni su svojim vlasnicima socijalna i emotivna podrška te pridonose njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju. Posjedovanje kućnih ljubimaca povećava mogućnost kretanja, boravka na otvorenom te uspostavljanja novih poznanstava i interakcija. Istraživanja potvrđuju kako šetnja ili igra s kućnim ljubimcem pozitivno djeluje na tjelesnu težinu i poboljšava zdravlje srca. Blagotvorno djeluju na mentalno zdravlje. Njihovo društvo ublažava depresiju tjeskobu, napetost i smanjuje stres, pomaže nam kad smo usamljeni ili u trenucima tuge.  

Popis obavijesti