MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja

Dobrodošli na stranice

Centra za transdisciplinarna istraživanja i promociju kulture zdravlja

Filozofskog fakulteta u Splitu

Poljička cesta 35
21 000 Split

Voditeljica Centra
 prof. dr. sc. Sanja Stanić
sstanic@ffst.hr

Tajnica Centra
Ivana Vladušić, univ. mag. soc.
ivladusic@ffst.hr

 

Vijeće Centra

prof.dr.sc. Sanja Stanić

doc.dr.sc. Nikša Varezić

izv.prof.dr.sc. Antonela Marić

doc.dr.sc. Mila Bulić

 

Članovi Centra

Tea Vučković, mag. nutr.

Matea Čular, univ.bacc.soc.

Stana Kožul, univ.bacc.soc.

Petra Matenda, univ.bacc.soc.

Noela Ramić, univ.bacc.soc.

Ivan Perić, student druge godine Sociologije

Stanka Vukasović-Lončar, univ. bacc.soc.

Ivana Perić, studentica treće godine Sociologije

 

O CENTRU

Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja ustanovljen je 18. svibnja 2022. godine, kao zasebna ustrojbena jedinica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Pandemijsko razdoblje se odrazilo na zdravlje velikog dijela, osobito mlade, populacije, intenzivirajući postojeće ili izazivajući nove probleme, što postavlja snažne izazove pred društvo. Osnutak Centra je potaknut idejom i željom da se akademska zajednica, kako sastavnica Sveučilišta u Splitu, tako i međusveučilišne suradnje u zemlji i inozemstvu, uključi u istraživačke i promotivne aktivnosti usmjerene na smanjenje zdravstvenih nejednakosti i negativnih efekata pandemijskog razdoblja te ka unapređenju kulture zdravlja i afirmaciji zdravih životnih stilova među studentima, ali i u široj društvenoj zajednici.

Posebnost Centra je trandisciplinarnost kao integriranje i nadilaženje specifičnih perspektiva pojedinih disciplina, uz istodobno korištenje pristupa, metoda i alata svake pojedine discipline, čime se postiže sveobuhvatno sagledavanje problema kao i spektar mjera s ciljem njegova ublažavanja. Aktivnosti Centra su mnogobrojne, uz središnji oslonac na istraživanjima i promociji.  

 


Repozitorij

11.05.2023

Održano predavanje "Nepravilni obrasci hranjenja"

U okviru manifestacije Frinedship in May, magistrica nutricionizma Tea Vučković je održala predavanje na temu "Nepravilni obrasci prehrane" u kojem se osvrnula na specifične načine prehrambenog ponašanja kao što su konstantne dijete, preskakanje obroka, izbjegavanje određenih namirnica, te žudnja za određenim namirnicama iz emocionalnih razloga. Takav način prehrane može negativno utjecati na zdravlje pojedinca i njegovu kvalitetu života, povećavajući rizik od kroničnih bolesti i raznih deficita, te može dovesti do poremećaja prehrane kod određenih osoba. Kako bi se izbjegle negativne posljedice takvog prehrambenog ponašanja, predavačica je naglasila važnost svjesnog jedenja i strategija koje mogu pomoći i dovesti do stvarne promjene navika. Slijedeći strategije svjesnog jedenja i pridržavajući se postepenoj i kontinuiranoj promjeni navika, možemo postaviti temelje dobrog odnosa sa hranom, nakon čega ćemo i lakše moći upravljati svojim prehrambenim ponašanjem.

Tea Vučković podijelila je s nama poveznicu na kojoj se nalazi Tečaj promjena navika, Besplatni, 5-dnevni e-mail tečaj u kojem ćete naučiti kako promijeniti navike hranjenja: https://kaliks.life/tecaj-promjena-navika. Zahvaljujemo!

 

Popis obavijesti