MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja

Dobrodošli na stranice

Centra za transdisciplinarna istraživanja i promociju kulture zdravlja

Filozofskog fakulteta u Splitu

Poljička cesta 35
21 000 Split

Voditeljica Centra
 prof. dr. sc. Sanja Stanić
sstanic@ffst.hr

Tajnica Centra
Ivana Vladušić, univ. mag. soc.
ivladusic@ffst.hr

 

Vijeće Centra

prof.dr.sc. Sanja Stanić

doc.dr.sc. Nikša Varezić

izv.prof.dr.sc. Antonela Marić

doc.dr.sc. Mila Bulić

 

Članovi Centra

Tea Vučković, mag. nutr.

Matea Čular, univ.bacc.soc.

Stana Kožul, univ.bacc.soc.

Petra Matenda, univ.bacc.soc.

Noela Ramić, univ.bacc.soc.

Ivan Perić, student druge godine Sociologije

Stanka Vukasović-Lončar, univ. bacc.soc.

Ivana Perić, studentica treće godine Sociologije

 

O CENTRU

Centar za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja ustanovljen je 18. svibnja 2022. godine, kao zasebna ustrojbena jedinica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Pandemijsko razdoblje se odrazilo na zdravlje velikog dijela, osobito mlade, populacije, intenzivirajući postojeće ili izazivajući nove probleme, što postavlja snažne izazove pred društvo. Osnutak Centra je potaknut idejom i željom da se akademska zajednica, kako sastavnica Sveučilišta u Splitu, tako i međusveučilišne suradnje u zemlji i inozemstvu, uključi u istraživačke i promotivne aktivnosti usmjerene na smanjenje zdravstvenih nejednakosti i negativnih efekata pandemijskog razdoblja te ka unapređenju kulture zdravlja i afirmaciji zdravih životnih stilova među studentima, ali i u široj društvenoj zajednici.

Posebnost Centra je trandisciplinarnost kao integriranje i nadilaženje specifičnih perspektiva pojedinih disciplina, uz istodobno korištenje pristupa, metoda i alata svake pojedine discipline, čime se postiže sveobuhvatno sagledavanje problema kao i spektar mjera s ciljem njegova ublažavanja. Aktivnosti Centra su mnogobrojne, uz središnji oslonac na istraživanjima i promociji.  

 


Repozitorij

16.11.2023

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA OŽIVJAVANJA

U povodu Svjetskoga dana oživljavanja 2023. održan je tečaj reanimacije za učenike osmih razreda. Više od deset godina u osnovnim školama provodi se program Edukacija djece o oživljavanju te se učenici uče kako postupiti u životno ugrožavajućoj situaciji prestanka disanja i rada srca. Ove godine je predstavnica Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja, dr. sc. Mila Bulić, održala edukaciju u OŠ Žnjan Pazdigrad. Edukacija učenika trajala je dva školska sata, a uz samu tehniku oživljavanja učili su biti osjetljivi i odgovorni za drugog čovjeka. Učenici su s velikim zanimanjem slušali predavanje i pratili postupak oživljavanja na lutkama te nakon toga sami praktično izvodili postupak oživljavanja na lutkama. Saznali su kako je stopa preživljavanja kod zastoja srca dva do tri puta bolja, ako su prije hitne pomoći oživljavanje počeli provoditi očevici nesreće.

Svoja su razmišljanja podijelili međusobno:

U filmovima sam vidio neke tako opasne situacije, ali do danas nisam baš znao kako oživjeti unesrećenu osobu. Sada bih mogao pomoći.

-Spremna sam nakon ovoga pomoći ako se nađem u takvoj situaciji  jer sada znam reanimirati.

-Ovo nije teško naučiti, a može spasiti život.

Zahvaljujemo učiteljici Neli Sikirici i učenicima osmih razreda na suradnji.

Popis obavijesti